Se vorbeşte din ce în ce mai des despre destrămara zonei Euro, dar foarte puţin despre consecinţele pe care o asemenea mişcare le-ar avea. S-a pus problema ca Germania să plece, dar nu s-a luat în calcul faptul că asta ar putea însemna prăbuşirea comerţului internaţional. Oricum s-ar face această scindare şi oricine ar pleca, implicaţiile economice şi politice sunt mult prea mari. Economii întregi vor fi devastate cu certitudine, la fel cum se poate ajunge la conflicte armate, arată economiştii internaţionali.

20807-laureanti-ai-premiului-nobel-zona-euro.jpgDespre scindarea Uniunii Europene se vorbeşte încă de la începutul ei, dar tot mai des în ultima perioadă. Economiştii au început deja să calculeze pagubele unei asemenea mişcări şi să parieze pe care ar fi cea mai bună mişcare: să plece Germania sau să plece Grecia?.

Ieşirea Germaniei din zona euro ar include falimente, recapitalizarea sistemului bancar şi prăbuşirea comerţului internaţional

În paralel, Germania pare să îşi facă planuri de ieşire din zona euro, zvonuri alimentate de faptul că banca centrală a ţării a început să tipărească mărci. Vestea îngrijorează mai mult decât să înlesnească situaţia. Potrivit Eurostat, Germania a avut anul trecut un PIB de 2.500 de miliarde de euro. O economie atât de puternică crează forţe gravitaţionale în jurul ei.

„Dacă o ţară puternică precum Germania ar ieşi din zona euro, consecinţele ar include falimente, recapitalizarea sistemului bancar şi prăbuşirea comerţului internaţional. Dacă Germania ar părăsi zona euro, costul ar fi de circa 6.000-8.000 de euro pentru fiecare cetăţean, adulţi şi copii, în primul an, iar ulterior de 3.500-4.500 de euro pe an. Pentru primul an costul este echivalent cu 20-25% din PIB", a afirmat, într-o notă de cercetare, economistul UBS Stephane Deo, potrivit CNBC.

Desigur, costul ieşirii unei ţări mai mici din uniunea monetară ar fi mult mai redus, afirmă analistul UBS, însă tot ar conduce la probleme majore pentru economia mondială şi industria bancară globală. Totuşi, ceva trebuie să se schimbe.

"În actuala structură şi cu actualii membrii, euro nu funcţionează. Fie va fi schimbată structura, fie membrii. Ţările nu pot fi excluse din zona euro, dar pot decide să renunţe. Totuşi, discuţiile la nivel public privind o dezmembrare subestimează considerabil consecinţele unei astfel de decizii", a adăugat economistul.

Dincolo de consecinţele economice, destrămarea zonei euro ar putea însemna război

Dificultăţile economice sunt însă doar o parte a problemei. La fel de importante sunt implicaţiile politice. Pentru că restabilirea ordinii în zona euro poate însemna şi intervenţii armate.

"Costurile economice ar fi, în multe privinţe, ultima grijă pe care ar trebui să o aibă investitorii. Fragmentarea zonei euro ar genera şi costuri politice. Influenţa internaţională a Europei ar înceta. De asemenea, merită menţionat că aproape nicio uniune monetară din perioada modernă nu s-a desfiinţat fără o formă de conducere militară sau autoritară, ori chiar război civil", a afirmat analistul Stephane Deo.

Dincolo de discuţiile despre ce va fi, realitatea pare încurajatoare. Germania, alături de ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, se implică în mod activ în programele de salvare a unor state membre confruntate cu probleme financiare grave. Totuşi, acest lucru a redus puternic susţinerea populaţiei germane pentru moneda europeană, ceea ce poate crea tensiuni atât de puternice încât să declanşeze schimbări periculoase.


7 September 2011