Inrautatirea mediului economic, dar si politic din zona euro, a lovit direct in investitiile in centrele comerciale, care au atins cel mai scazut nivel de la caderea bancii Lehman Brothers, in 2008.

24930-s2.jpgConform unui studiu CB Richard Ellis (CBRE), investitiile in centre comerciale, in Europa, au scazut la 4,6 miliarde de euro, in primele trei luni ale acstui an, de la 12,6 miliarde de euro, cat s-a inregistrat in perioada similara din 2011 si cu 9,3 miliarde, fata de trimestrul anterior.

Este cea mai scazuta valoare inregistrata, in Europa, in acest domeniu din anul 2008, cand banca de investitii Lehman Brothers a declarat falimentul, o miscare care a trimis pietele financiare intr-o lunga agonie.

Reprezentantii CB Richard Ellis sustin ca investitiile inregistrate in primele trei luni din 2012 au atins cea mai scazuta valoare ultimii opt ani, fara a pune al socoteala anul 2008.

Magazine ieftine, in detrimentul mall-urilor

Michael Haddock, unul dintre directorii de cercetare de la CB Richard Ellis, a declarat ca piata a fost lovita de lipsa de marfa atractiva in acest domeniu, pentru ca proprietarii celor mai de succes centre comerciale din Europa nu vor sa investeasca in aceste momente de incertitudine economica.

"In prezent, nu gasesti nimic in magazine la nivelul de calitate pe care clientii sunt dispusi sa-l cumpere", spune Haddock. Specialistul in cercetare de piata sustine ca, singura modalitate prin care sectorul de investitii in retail ar putea sa-si revina este reorientarea catre magazine de o calitate mai slaba.

El spune ca aceste locatii mai "sarace" s-ar putea baza pe o posibila redreseare a economiei, care, insa, intarzie sa apara.

Criza datoriilor din Europa a atins un nou varf luna aceasta, dupa ce grecii au respins, in cadrul alegerilor, partidele care sustineau masurile de austeritate impuse de catre Uniunea Europeana.

Intre timp, zona euro pare sa fie la un pas de prabusire si de reintrare in recesiune, pentru ca in primul trimestru nu a inregistrat crestere economica.

Investitorii nu renunta la portofoliul marilor centre comerciale

Temerile privind un climat investitional greu, pe zona de retail, i-a facut pe investitorii din acest domeniu sa se gandeasca de doua ori, inainte de a demara un proiect investitional de proportii.

Marii jucatori din aceasta piata nu vor sa-si asume riscul de a investi intr-un centru comercial de o calitate mai scazuta, in detrimentul marilor centre de shopping.

In Romania, cel putin 11 centre comerciale si mall-uri sunt programate a fi deschise in acest an in Romania, potrivit unui studiu Parker Lewis.

Lista oraselor in care anul acest sunt asteptate noi inaugurari de centre comercale moderne este dominata de Bucuresti, cu trei proiecte, urmat de Oradea, cu doua centre de shopping si cate un mall/galerie comerciala in orasele Botosani, Craiova, Bacau, Iasi, Deva si Slobozia.

Stocul aferent anului 2012 este aproape similar stocului din anul precedent, fiind asteptata livrarea a aproximativ 260.000 mp de spatii comerciale moderne. Cele mai mari proiecte asteptate sunt Palas Iasi (54.000 mp), Colosseum faza II (50.000 mp), Retail Park Deva (26.500 mp) si Era Shopping Park Oradea (extensie, 21.000 mp).

Tot in acest an Cora va inaugura o serie de hipermarketuri cu galerii comerciale in orase precum Bacau, Slobozia si Bucuresti. Pentru anul 2013 Cora a anuntat inaugurari in Constanta si Brasov.

In Bucuresti, in afara de proiectul Cora Alexandriei, in acest an ar trebui sa se deschida Policolor Shopping Center (12.500 mp) si faza a doua a proiectului Colosseum.

 

Sursa

24 May 2012