Fondul permanent de ajutor financiar a Zonei euro şi-a început activitatea. Miniştrii de Finanţe ai uniunii monetare s-au întâlnit luni la Luxemburg pentru a lansa Mecanismul European de Stabilitate, fond ce va avea o capacitate de împrumut de 500 miliarde euro. 

26764-membrii_mes.jpgMecanismul European de Stabilitate, un fond permanent cu resurse totale de 500 de miliarde de euro, a intrat în vigoare pe 8 octombrie, deşi liderii europeni planificaseră această operaţiune pentru începutul lunii iulie. Acesta va înlocui Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, un fond temporar, folosit pentru a ajuta Irlanda, Portugalia, dar şi pentru două pachete de împrumuturi financiare destinate Greciei. Noul instrument de ajutor financiar are o importanţă strategică, deoarece va putea să recapitalizeze direct băncile din Zona euro, fără a creşte îndatorarea statelor.

„Lansarea Mecanismului European de Stabilitate constituie o etapă istorică în construcţia uniunii monetare, Zona euro este astfel prevăzută cu un scut permanent şi eficace", a declarat Jean-Claude Juncker, şeful Eurogroup.

Mecanismul European de Stabilitate a primit ratingul maxim AAA din partea agenţiei Fitch Ratings, astfel că poate obţine finanţări cu dobânzi avantajoase. Liderii europeni estimează că, până la sfârşitul lunii octombrie, Mecanismul European de Stabilitate va ajunge la o capacitate de împrumut de circa 200 miliarde euro.

Fondul permanent de salvare a Zonei euro a intrat în vigoare după prima reuniune de la Luxemburg a consiliului guvernatorilor, format din miniştrii de Finanţe din Zona euro, conform agenţiei de presă AFP. La întrunire a luat parte şi Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, pentru a semna documentul de inaugurare.

CITEȘTE ȘI: China nu lasă Europa să se prăbuşească. Una dintre soluţii poate fi majorarea fondurilor de urgenţă 

 

9 October 2012