Zola Szerencses, trainer acreditat NAR și David Grigorescu, membru în consiliul director al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) au fost invitații lui Răzvan Muntean într-o ediție fulger a emisiunii ”ZAI la o cafea”. Principalul subiect a fost compatibilitatea reprezentării exclusive cu piața imobiliară din România.

Evoluția agenților imobiliari

42081-zai_lao_cafea_apair.jpgAflat pentru a doua oară în România, Zola Szerencses, trainer acreditat NAR, a venit pentru a preda două cursuri: Seller Representative Specialist și The Real Estate Negotiation Expert. Cu această ocazie, el a remarcat schimbările care s-au produs pe piața imobiliară din România în ultimii trei ani.

Agenții imobiliari din România sunt norocoși pentru că se află aici. Am fost în România și în urmă cu trei ani și am observat că există o diferență foarte mare în modul lor de a gândi, în felul în care relaționează cu clienții, în limbajul pe care îl folosesc. Este o schimbare în bine față de acum trei ani. Am observant o creștere mare, mult entuziasm și profesionalism.
Există o mare diferență între agentul imobiliar în general și agentul imobiliar care este membru APAIR. Acestia din urmă sunt specialiști în imobiliare. Cum spuneam, între ei este o diferență foarte mare, ca între noapte și zi. Indiferent dacă apelați la un agent imobiliar sau la un specialist în imobiliare este important să profitați de cunoștințele lor, pentru că este domeniul lor de activitate, din asta trăiesc. Au toate resursele necesare pentru a vă reprezenta, fie că sunteți vânzător sau cumpărător.
La acest curs au venit agenți care sunt începători, dar și persoane cu experiență, pe care le-am cunoscut în urmă cu trei ani, care au evoluat foarte mult. Așadar, acest curs este pentru toate nivelurile de experiență. Marea diferență dintre agentul imobiliar și specialistul în imobiliare, în special în România, este că cei care sunt membri APAIR sunt persoane care respect codul etic. Adică sunt corecți și cinstiți cu clienții lor. Respectă reguli și regulamente. Nu spun că agentul imobiliar care nu este membru APAIR nu este un agent bun. Ideea este că ar trebui să respecte și ei regulile. Este alegerea fiecăruia, dacă vrea să fie un bun profesionist, să ajungă la un anumit nivel și să se poate mândri cu brandul personal”, consideră Zola Szerencses.

Este România pregătită pentru reprezentarea exclusivă?

Vă spun din experiență că industria imobiliară din România este una dintre cele mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est.
În urmă cu trei ani, când am fost aici, am prezentat tehnica reprezentării exclusive. La acea vreme, 90% dintre cei prezenți în sală au spus că aici nu va funcționa niciodată. Restul de 10% au făcut ca acest lucru să se întâmple. Este dovada că ceea ce funcționează în SUA poate funcționa și în multe țări din Europa, așa cum se întâmplă în România. Este un pas uriaș către profesionalism și către oferirea celor mai bune servicii clienților”, spune Zola Szerencses.

Așteptăm o nouă criză?

Fiecare piață are caracter local. Totuși, trebuie să privim problemele la nivel global. Cred că, prin monitorizarea știrilor și a mișcărilor financiare din întreaga lume, ne putem face o idee referitor la evoluția sau involuția pieței.
De exemplu, în SUA este o piață foarte bună, în special datorită faptului că instituțiile financiare gestionează cu mai mare atenție tot cee ace înseamnă bani din imobiliare, comparativ cu acum 10 sau 15 ani, când a început criza. Totodată, acum numărul locuințelor scoase la vânzare este destul de mic comparativ cu cererea care există. Deci este normal ca prețurile să crească un pic. Însă, în general avem de-a face cu o piață sănătoasă și sper că va rămâne așa.
Oricum, piața va fi întotdeauna ciclică: o data în avantajul cumpărătorilor, o data în avantajul vânzătorilor și tot așa. Însă, este important ca, de fiecare data când vrei să vinzi sau să cumperi, să apelezi la specialistul imobiliar, care îți va spune dacă este momentul potrivit”, îndeamnă Zola Szerencses.

APAIR face educație imobiliară

Avem un calendar educațional care, anul acesta, cuprinde 26 de evenimente, printre care cele două cursuri internaționale, primul bootcamp imobiliar din România, undeva în perioada 27-30 septembrie, avem atelierele de reprezentare, pentru că ne-am dat seama că este foarte bine ca agentul imobiliar să vină la cursuri internaționale, să învețe structura reprezentării, dar ulterior am primit feedback de la colegii noștri că întâlnesc foarte multe greutăți în piață și le este foarte greu să treacă peste ele. Și atunci am creat un eveniment de jumătate de zi, care are loc în fiecare a doua marți din lună și unde disecăm fiecare bucățică din reprezentarea exclusivă și explicăm în detaliu, facem jocuri de rol, astfel încât colegii noștri să înțeleagă unde s-au blocat în reprezentarea exclusivă și să aibă curaj a doua zi să iasă iar în piață.
Toate evenimentele organizate de APAIR sunt deschise. Urmărim să aducem toate acele informații cu care agentul imobiliar poate să aducă plusvaloare pentru clienții din portofoliul propriu”, a precizat David Grigorescu, membru în consiliul director al APAIR.

Agenții imobiliari vor să învețe

Cursul de reprezentare exclusivă a fost primit foarte bine, am avut peste o sută de persoane în sală. A fost o experiență plăcută și am primit un feedback foarte bun.
Cursul de expert în negociere este util tuturor, fie că vor să negocieze prețul unei proprietăți sau alte aspecte”, spune Zola Szerencses.
Noi suntem deja la a treia generație de agenți imobiliari care se formează pentru reprezentarea exclusivă. Cunosc personal agenți imobiliari care au făcut trecerea de la intermediere la reprezentare și fac o treabă foarte bună și agenți care au început direct cu acest serviciu și sunt foarte mulțumiți de ceea ce fac.
Eu lucrez din 2003 în imobiliare, am început cu servicii imobiliare de intermediere, iar în 2010, pentru că nu mă mai simțeam confortabil cu cee ace făceam, am căutat să schimb ceva. Am fost la un curs de reprezentare a vânzătorului și, chiar dacă am fost reticent și aveam tendința să îmi repet în minte că informațiile sunt foarte faine, dar foarte greu de aplicat în România pentru că România nu este pregătită, ulterior, în următorii doi ani, până în 2012, am tot citit, am tot învățat și mi-am dat seama că eu nu eram pregătit pentru piața din România. Imediat ce am început să aplic ce am învățat la acel curs, lucrurile au început să funcționeze. Din 2013 lucrez în reprezentarea unui singur client într-o tranzacție, îmi controlez timpul, am o afacere sustenabilă și am o previziune a afacerilor pe care urmează să le fac. Mă simt foarte confortabil cu acest lucru”, a precizat David Grigorescu, membru în consiliul director al APAIR.

  

10 May 2018