Ziua Mondială a Urbanismului se celebrează începând cu anul 1949 şi marchează rolul pe care planificarea urbană şi teritorială îl joacă în dezvoltarea comunităţilor, reprezentând un moment de analiză a evoluţiei asupra viitorului aşezărilor umane şi urbanismului.

14928-suburbia_sm.jpgMinisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de autoritate de stat în domeniul urbanismului, doreşte să sublinieze importanţa planificării urbane pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor, pentru eficientizarea investiţiilor publice şi asigurarea echilibrului între interesul public şi cel privat.

În acest moment se impune cu necesitate o reformă de profunzime a sistemului legislativ şi instituţional în domeniul planificării şi dezvoltării teritoriale, finanţarea consistentă şi continuă a activităţii de amenajare a teritoriului şi urbanism, precum şi dezvoltarea de instrumente operaţionale alternative pentru autorităţile administraţiei publice locale care să le permită acestora coordonarea procesului de transformare a teritoriului localităţilor.

Totodată, este necesară ameliorarea calităţii documentaţiilor de urbanism şi amenajarea teritoriului prin asigurarea coeziunii şi disciplinei profesionale.

Neglijarea problemelor de planificare urbană şi teritorială de către autorităţile publice, precum şi pervertirea sensului urbanismului, pe lângă efectele negative pe termen scurt, deja vizibile în multe localităţi sau zone ale ţării, pot afecta în mod decisiv pe termen mediu şi lung calitatea vieţii şi pot compromite şansa unei dezvoltări echilibrate durabile şi competitive a României.

Anul acesta, Ziua Mondială a Urbanismului este sărbătorită în România printr-o serie de evenimente organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Registrul Urbaniştilor din România şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" în Bucureşti, Alba Iulia, Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Aceste evenimente au scopul de a crea o dezbatere profesională care să readucă în prim plan sensul urbanismului, care are menirea de a asigura indivizilor şi colectivităţilor dreptul de folosire echitabilă şi responsabilitatea pentru o utilizare eficientă a teritoriului, de a contribui la protecţia patrimoniului natural şi construit, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, precum şi la asigurarea unei coeziuni teritoriale la nivel regional, naţional şi european.


8 November 2010