Începutul de săptămână a fost unul bun pentru moneda naţională. După ce luni, euro a coborât sub 4,46 lei, minimul ultimelor 11 luni, ziua de tranzacţie de astăzi porneşte de la acest record. Momentan însă este vorba despre oscilaţii atât de mici, încât nu pot fi luate drept reper pe termen lung, în timp ce BNR continuă ofensiva împotriva euro.

25239-euro-currency-01.jpgCursul de referinţă de la care se deschide astăzi ziua de tranzacţionare este de 4,4594 lei/euro. Este pentru prima dată, în ultimele 11 luni, în care se ajunge la un nivel atât de scăzut al cursului. Pentru a se ajunge aici, Banca Naţională a luptat prin vânzarea agresivă de euro. Totuşi, rezultatele au întârziat să apară, iar în data de 24 mai, rata de referinţă a urcat la 4,4622 lei/euro, un nivel maxim istoric.

Totodată, leul s-a apreciat vizibil şi în raport cu dolarul. Acest lucru este însă mai degrabă un efect al contextului internaţional, deoarece euro s-a întârit în faţa monedei americane. Astfel, la începutul sesiunii de tranzacţionare de azi, cursul indică o valoare de 3,5451 lei/dolari, după ce vineri a fost de 3,5734 lei/dolar.

Aceeaşi traiectorie a fost urmată şi de francul elveţian, iar cursul a scăzut de la 3,7143 lei/franc la 3,7131 lei/franc.

BNR continuă intervenţia în piaţă, în ciuda unei relative stabilităţi

Oficialii BNR au fost vehemenţi în toată această perioadă de apreciere a euro, spunând că totul este sub control şi că moneda naţională nu va trece peste pragul de 4,6 lei/euro. Totuşi, o oscilaţie atât de mică a cursului nu este relevantă pe o perioadă atât de scurtă, iar hăţurile nu trebuie încă slăbite, spun analiştii financiari.

„Se pare că BNR continuă să intervină uşor în piaţă pentru a arăta că este acolo, chiar dacă în ultimele zile, volumele de tranzacţionare au fost reduse, iar cursul s-a îndepărtat uşor de maximul istoric. Nu vinde volume mari de euro, însă vrea să arate că nu va accepta încercări speculative de creştere a cursului. Inclusiv din spread-ul redus al cotaţiilor pe cerere şi ofertă se poate vedea că este cineva care vinde constant euro, doar pentru a duce cursul în jos", comentează un dealer din piaţa financiară.

Unul dintre factorii care ar putea influenţa cursul în acest moment în reprezintă datele care privesc inflaţia. În condiţiile în care rata anuală a inflaţiei a coborât în luna mai la 1,79%, un nou minim istoric, era de aşteptat ca moneda naţională să se întărească. Totuşi, în cursul zilei de luni, nu s-a resimţit nicio mişcare importantă care să aibă ca explicaţie aceste statistici.

CITEŞTE ŞI Cursul valutar: 5 lei/euro, în curând, indiferent de evoluţia Zonei euro

 

12 June 2012