În timp ce la noi protestele se transformă în chermeze care se sfârşesc cu dansul pinguinului, studenţi şi oameni din clasa de mijloc din Israel au ieşit în stradă şi dorm în parcuri. Ei cer de aproape două săptămâni chirii şi preţuri acceptabile la locuinţe.

20117-protest_69221200.jpgDupă ce sâmbăta trecută, peste 20.000 de oameni au mărşăluit din Piaţa Habima spre Muzeul din Tel Aviv, potrivit estimărilor poliţiei, protestele au continuat şi pe parcursul acestei săptămâni. Mulţimea a strigat "Bibi (n.r. - poreclă dată primului ministru), trezeşte-te! Oamenii merită mai mult!" simpla lor cerere fiind case la preţuri acceptabile. În plus, demonstranţii au mai scandat "O întreagă generaţie cere case, apartamentele nu sunt un lux", potrivit publicaţiei Globes.

Preţul mediu al unui apartament cu trei camere în Tel Aviv depăşea în luna iunie pragul de 406.000 de euro, când în luna ianuarie preţul era de aproximativ 392.000 de euro. În Rishon LeZion, acelaşi apartament a avut un preţ mediu de 218.000 de euro, în creştere faţă de valoarea de 196.000 de euro în ianuarie, arată indicele lansat de Globes în parteneriat cu un site imobiliar.

Luni, 25 iulie, zeci de oameni şi-au instalat corturile într-un parc din zona de sud a capitalei. Întrebaţi de ce nu s-au alăturat protestatarilor de pe Bulevardul Rothschild, unde alte corturi au fost deja instalate, oamenii au declarat că doresc să tragă un semnal de alarmă şi asupra zonei de sud din Tel Aviv, informează The Jerusalem Post.

În aceeaşi zi, două proteste au avut loc şi în faţa reşedinţei primului ministru, unde zeci de tineri au încercat să blocheze traficul întinzându-se pe asfalt. Alte străzi din Tel Aviv şi Haifa au fost blocate, în unele cazuri fiind nevoie de intervenţia forţelor de ordine.

Miercuri, 27 iulie, protestatarii au mărşăluit din nou spre reşedinţa primului ministru, unde au amplasat o pancartă pe care scria "de vânzare", în semn de protest faţă de apartamentele fantomă cumpărate de investitori străini care nu locuiesc în ele.

Studenţi şi părinţi stau în corturi şi gătesc mâncarea la comun. În plus, miercuri a văzut lumina zilei primul ziar al demonstranţilor, care a fost înmânat gratuit pe străzile din Tel Aviv.

Nimeni nu se aşteaptă ca protestele din Israel să aibă aceleaşi consecinţe ca şi revoltele din lumea arabă, şi foarte puţini cred că acestea reprezintă o problemă reală pentru autorităţi. Însă încercările primului ministrul de a empatiza cu demonstranţii şi apariţia la o televiziune marţi seara, unde acesta transmitea că problema este în vizorul guvernului, arată că există un oarecare grad de îngrijorare, precizează Reuters.

Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică a arătat că 39% din israelieni se descurcă foarte greu din salarii. În plus, din 2008 încoace preţurile locuinţelor au crescut cu 50% pe fondul creşterii populaţiei şi a stocului limitat de locuinţe. Acest lucru a făcut ca şi chiriile să înregistreze evoluţii în creştere.


Sursa

1 August 2011