Numarul santierelor de constructii active scade de la o saptamana la alta. Unii dezvoltatori opresc lucrarile, in timp ce altii finalizeaza investitiile. De unde ar putea veni totusi in acest an cerere pentru materiale de constructii si muncitori din domeniul privat?

Actuala stare de incertitudine asupra intregii economii face ca orice pronostic pozitiv asupra pietei imobiliare sa fie hazardat. Nicio investitie nu mai este sigura atata timp cat este clar ca in urmatoarea perioada vor fi luate masuri care vor duce intr-un final la reducerea puterii de cumparare.

Totusi, zece proiecte sunt programate sa inceapa in acest an, contrar tendintei din piata, dezvoltatorii urmand sa aloce mai mult de jumatate de miliard de euro pentru realizarea acestor proiecte, scrie revista Business Construct.

Daca pe rezidential inca este liniste, in zona birourilor si mai ales a centrelor comerciale, o serie de companii sunt in blocstarturi pentru noi investitii.

Unii depind de autorizatii, altii de chiriasi, majoritatea de banci si cu totii stau cu ochii pe mersul economiei.

Nu se mai vorbeste de megaproiectele de 500 de milioane de euro sau un miliard de euro, ci de pasi mai mici, impulsionati de multe ori chiar de catre retaileri.

Acesta este cazul celor mai mari doua investitii programate sa inceapa in vara acestui an: proiectele comerciale Pallady Shopping Center din Titan si Coresi din Brasov, care si-au asigurat in acest an semnatura francezilor de la Auchan pentru operarea unui hipermarket in cele doua centre de retail la care lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in vara acestui an.
Niciunul dintre cei doi dezvoltatori nu mizeaza pe obtinerea unei finantari bancare, banii pentru aceste investitii urmand a proveni in primul rand din fonduri atrase din strainatate.

Retailerii vor sa se extinda

"Nu incepem acest proiect ca vrem noi. Il incepem ca piata ne spune - retaileri ca Auchan si Decathlon - care continua sa se extinda. Pretul materialelor de constructie a scazut cu 30-40%, iar acest lucru ne permite o reducere a chiriilor", spunea Alexander Hergan, directorul grupului de firme Avrig 35, la evenimentul de lansare a proiectului de 80 de milioane de euro Pallady Shopping Center.

Zona de est a Capitalei a fost neglijata in ultimii ani de catre retaileri, majoritatea investitiilor fiind concentrate in sud si in vest, catre autostrada spre Pitesti.

Recent, in zona, nemtii de la Metro au inaugurat un magazin cash & carry si un hipermarket Real, dar consultantii apreciaza ca zona mai poate absorbi si alte investitii similare. In Brasov competitia este mult mai acerba.

Investitorii de la Centerra trebuie sa prinda primul tren in ceea ce priveste proiectele comerciale, in conditiile in care si polonezii de la Echo nu au renuntat la ideea de a construi mallul Korona, iar spaniolii de la Riofisa dau semne ca s-ar intoarce in piata pentru un proiect in acelasi oras.


Sursa

31 May 2010