O casă la curte - o idee cu care sigur mulţi dintre noi au cochetat, iar în această perioadă construcţia unei case poate fi un moment bun, dacă îţi permiţi. Şi asta pentru că preţurile terenurilor sunt la jumătate, mâna de lucru e şi ea mai ieftină. Sunt acestea însă singurele motive care să determine decizia construcţiei unei case?

Sursa IMOPEDIA.roDespre cum e să trăieşti „la ţară" am stat de vorbă cu Adriana Coman, o tânără din Bucureşti care a ezitat mulţi ani până să se hotărască că vrea o casă la curte în afara oraşului.

„Mă încânta de mult ideea de a sta la curte, la ţară cum îmi place mie să zic, dar nu eram sigur că e exact ceea ce îmi trebuie. Mă temeam de trafic, că zilnic trebuie să fac drumul până în oraş, că voi fi legată de maşină. Dar ideea de a avea un loc al meu mai departe de agitaţia oraşului mă încânta tot mai mult. Aşa că am pus pe hârtie avantajele şi dezavantajele şi la final am tras linie. Acum am casa mea şi am avut zece motive să o construiesc" ne-a povestit Adriana.

Linişte

Viaţa agitată, zgomotul şi poluarea oraşului ne obosesc din ce în ce mai mult. Iar liniştea pe care ţi-o oferă o casă în afara Bucureştiului e mană cerească, uneori. Această relaxare pe care ţi-o oferă un loc liniştit reprezintă pentru mulţi un motiv serios pentru a fugi de oraş.

Aer curat

Nu e ca şi cum ai merge la munte, dar sigur e mai bine să stai în Corbeanca decât în zona Unirii.

Grădină

Iar de aer curat te poţi bucura şi mai bine dacă ai o grădină frumos amenajată.

„Nu trebuie să ai foarte mult teren, e suficient să ai un pom, doi, câteva flori şi sigur viaţa e mai frumoasă după o zi grea la birou. Mi-am dorit mult să am un colţ de curte unde să-mi fac o grădiniţă. Pot spune ca acest aspect a contat destul în luarea deciziei da face o casă" mai spune Adriana Coman.

Copilul să aibă o curte

Pentru multe familii cu copii, o casă la curte reprezintă o dorinţă mare. E foarte important pentru un părinte să ştie că micuţul lui se poate juca în siguranţă la aer, ferit de maşini.

Nu mai ai vecini

Poveştile cu vecinii care îţi bat în cap sau mută mobilă la miez de noapte au un sâmbure de adevăr. Unele dintre ele sunt uşor exagerate, dar asta din disperarea că ai nişte vecini care nu îţi dau pace şi nu te lasă să trăieşti liniştit. La casă e altfel, ai şi aici vecini, dar sunt peste gard şi nu te pot inunda sau bormaşina cu care dau găuri în perete nu se aude atât de tare.

Loc de parcare

„Locurile de parcare, ştim cu toţii sunt o problemă în Bucureşti, iar dacă ai două maşini sigur te cerţi cu cineva că parcarea nu e numai a ta. Aici, ştiu că indiferent când vin am unde să parchez" afirmă Adriana.

Mai mult spaţiu

Chiar dacă mergi pe varianta unei case mici, de dimensiunile unui apartament, la curte tot ai sentimentul că ai mai mult spaţiu.

Un preţ mai avantajos

„Am vrut iniţial un apartament cu trei camere undeva în nordul oraşului. În 2008, când am început să caut ce mi-a plăcut ajungea la 200.000 euro. Un calcul mi-a arătat că mai bine îmi fac o casă, poate că a costat un pic mai mult, dar am mai multe avantaje. Am enumerat opt până acum şi mi am două" explică Adriana.

Petreceri în aer liber

„Am un loc al meu unde pot să fac un grătar ori de câte ori vreau. Ştiu că e mereu liber, curat şi că nu mă deranjează niciun câine atras de mirosul fripturii mele. Pot petrece cu prietenii liniştită la aer" mai povesteşte Adriana Coman.

E mai sigură

Un alt element care a decis construcţia casei, în cazul Adrianei, a fost cel legat de rezistenţa locuinţei la un cutremur. Proprietara consideră că eşti mult mai sigur într-o casă, decât la bloc, indiferent de cât de bine este el realizat.

Dar la dezavantaje ce aţi trecut? Culmea traficul până în oraş nu mă deranjează atât de mult. Mă deranjează însă că totul este legat de maşină: cumpărături, ieşit în oraş, dus copil la grădiniţă, luat bona, etc. Mă deranjează că strada mea nu este asfaltată şi că nu am canalizare. Dar balanţa a înclinat pro casă şi nu regret" conchide Adriana.


21 January 2011