Directorul general al Holcim, Markus Wirth este optimist şi spune că România a ajuns la fundul sacului în ultimul trimestru al anului 2010. Totuşi, preţurile locuinţelor nu vor mai creşte articifial şi speculativ cum s-a întâmplat în perioada de boom imobiliar.

16816-markus_wirth_41887400.jpg"Sunt convins că odată ce se va înregistra o creştere a cererii, vor creşte şi preţurile, dar nu la fel ca în trecut, când în unele cazuri au fost creşteri chiar şi de 30% anual. Nu văd să ne întoarcem la preţurile din perioada de boom imobiliar. O creştere anuală a preţurilor de 10% este nesustenabilă, însă creşterile pot fi de 3-4%", a declarat Markus Wirth, directorul general al Holcim, care va preda conducerea companiei colegului filialei din Filipine, Daniel Bach.

Wirth mai spune că atunci când economia românească va creşte, va creşte şi piaţa construcţiilor, pe fondul nevoii de spaţii de locuit. În România, unui locuitor îi revin în medie 25 mp, în timp ce în alte ţări media este de 45 mp/cap de locuitor, iar o creştere a ecocomiei va permite oamenilor să-şi poată cumpăra p locuinţă, ceea ce va duce implicit şi la o creştere şi a pieţei construcţiilor.

Investiţii de 35 de milioane de euro

Pentru acest an, Holcim are în plan investiţii de 35 de milioane de euro, cu 75% mai mult faţă de anul trecut, în proiecte prietenoase mediului. "Am decis să creştem valoarea investiţiilor în 2011 deoarece credem în potenţialul pieţei locale şi ne aşteptăm ca începând cu 2012 piaţa construcţiilor şi cea imobiliară să revină pe creştere", a mai spus Wirth. Anul trecut, doar piaţa cimentului a scăzut cu 12%, iar un scenariu realist arată o posibilă scădere de 5% în 2011, însă Wirth mai spune că e posibilă şi o stagnare a pieţei.

14 milioane de euro vor fi alocate în două tranşe, prima în acest an şi a doua anul viitor pentru un sistem de recuperare a energiei termice reziduale la fabrica din Aleşd, iar 12 milioane de euro vor fi investiţi în cele două fabrici (Aleşd şi Câmpulung) pentru instalarea de noi echipamente pentru fabricarea produselor energetice cu o amprentă redusă de carbon. Alte 3,3 milioane de euro vor fi investite pentru creşterea capacităţii de expediţie şi măcinare la fabrica din Aleşd.

Planurile pentru dezvoltarea unei noi fabrici pe terenul cumpărat de Holcim în localitatea Mihai Viteazu din judeţul Cluj sunt îngheţate, iar actuala capacitate de producţie a cimentului este suficientă pentru următorii 5-6 ani, potrivit oficialului Holcim.

"Nu este nevoie încă pentru o nouă fabrică de ciment în România. Deocamdată păstrăm terenul, pentru că l-aum cumparat la un preţ mare şi nu vrem să îl vindem acum. De-abia peste 3-4 ani putem vorbi de planurile de dezvoltare a acestei fabrici", a mai adăugat Wirth.

Anul trecut, cifra de afaceri a Holcim România a fost de 200 de mil. euro, în scădere cu 29% faţă de 2009, pe fondul crizei economice şi a condiţiilor dificile din piaţă. Profitul EBIT din exploatare a scăzut cu 53%, de la 54 mil. euro în 2009, la 25 mil. euro în 2010.


Sursa

9 March 2011