Vremea chiriilor bune 
EVENIMENTUL ZILEI 24.06.2005
Agentii imobiliari spun ca, toamna, tarifele cresc cu pana la 20%  

Fata de perioada similara a anului trecut, chiriile de pe piata imobiliara s-au scumpit, in medie, cu 15%-25%, reiese din statisticile agentiilor imobiliare.
Incepand cu mijlocul lunii august si culminand cu finalul lunii septembrie, chiriile vor fi atinse de un nou val de scumpiri, estimeaza analistii imobiliari. Motivul? In universitati, ca si in companiile multinationale ori in ambasade, toamna se numara „bobocii”.

Capitala si Iasiul sunt cele mai scumpe

In Bucuresti, cu 100 de euro nu mai poti inchiria decat „o cocioaba intr-o fundatura”, spun agentii.
„O garsoniera modesta, intr-o zona curata, dar fara pretentii, se inchiriaza cu 150 de euro, iar un apartament cu trei camere, cu 300 de euro”, spune directorul companiei Apulum 94, Victor Mihalache.
Un alt oras unde cele mai ieftine chirii ajung sa reprezinte mai mult de jumatate din salariul mediu net pe economie este Iasiul. Ca in orice mare centru universitar, imediat ce toamna isi intra in drepturi, chiriile cresc cu circa 20%. „In zone bune, dar nu centrale, garsonierele se inchiriaza cu 150-200 de euro. Cele mai ieftine chirii, pentru apartamentele cu doua camere, pornesc de la 250 de euro. Sub 100 de euro, rar mai gasesti ceva. De fapt, in caminele de nefamilisti, o camera ca vai de ea se inchiriaza cu 100 de euro”, ne-a declarat Eusebiu Siminiceanu, directorul Terra Estate Iasi.

Garsonierele din Brasov sunt mai ieftine

Aceeasi situatie este valabila si in cazul Timisoarei. „Sub 100 de euro nu mai gasesti nimic. Pana cand absolventii de liceu vor afla daca au intrat sau nu la facultate, se mai gasesc garsoniere sau apartamente cu doua camere, in apropierea complexului studentesc, care pot fi inchiriate cu 120-150 de euro”, spune Anca Vlad, directorul agentiei timisorene Imoserv.
In Brasov, preturile sunt ceva mai rezonabile. „La noi, varfurile sezonului de inchiriere sunt de Paste si de Craciun, cand revin acasa muncitorii plecati afara.
Acum, garsonierele din Centrul Civic se pot inchiria cu 80-120 de euro, apartamentele cu doua camere, cu pana la 180 de euro, iar la cele cu trei camere, chiria porneste de la 200 de euro si ajunge la 250 de euro”, spune seful Ecostar, Mircea Sevaciuc.
Studentii prefera apartamentele cu trei camere, pentru ca acestea ajung sa fie impartite intre patru-sase persoane.
Din toamna insa, chiriile aferente locuintelor brasovene vor creste cu circa 10%-15%, estimeaza Sevaciuc.

Tendinte

Pretul corect
Una dintre regulile de aur ale chiriei este „timpul de revenire”, iar pana acum doi ani, era valabil principiul celor sapte ani. Potrivit agentilor imobiliari, atunci cand chiria pe sapte ani era mai mare decat valoarea locuintei, chiriasul isi arunca de fapt banii pe fereastra. In concluzie, dobanda si celelalte costuri ale unui credit ipotecar se justificau, mai cu seama ca statutul de chirias se schimba cu cel de proprietar.
„Chiriile nu au respectat ritmul de crestere al preturilor de vanzare a locuintelor. Daca raportam chiria la pretul de vanzare, putem spune ca tarifele au scazut. In ultimii doi ani, timpul de revenire al chiriei s-a largit. Acum este vorba de 8-12 ani. Putin, in comparatie cu tarile civilizate, unde timpul de revenire este de 15-25 de ani”, ne-a declarat directorul Intermedias, Radu Zilisteanu. Acesta apreciaza ca, in urmatoarea perioada, chiriile se vor scumpi masiv.
„Lozinca imprumutului ipotecar, potrivit careia platesti doar avansul, ca rata e de fapt o chirie, e depasita. Preturile locuintelor au crescut atat de mult, incat o familie cu un venit net lunar cuprins intre 200 si 500 de euro nu mai poate lua un credit de 30.000-35.000 de euro, pentru ca la banii astia nu-si mai poate cumpara nimic. Astfel, oamenii se vor reorienta catre inchiriere, de unde si scumpirea”.

Ofertele saptamanii

> De vanzare
Bucuresti. Apartament cu doua camere, situat in zona Garii de Nord, langa Ministerul Transporturilor. Anul constructiei 1967, etaj 8/10 (blocul dispune de doua lifturi), suprafata 49 mp. Dotari: gresie, faianta, parchet. A fost scos la vanzare in ianuarie 2005, pretul cerut la acea vreme fiind de 50.000 de euro. Ultimul pret: 36.000 de euro.

Timisoara. Vila din duplex si vila individuala, in cartierul rezidential Alfa. Suprafata construita desfasurata a unei case este de 163 mp. Casele la rosu vor fi finalizate in doua luni. Pentru predarea la cheie sunt necesare cinci luni. Pretul unei case la rosu, din duplex, este de 65.000 de euro (fara TVA). Casele  individuale, tot la rosu, vor costa 75.000 de euro (fara TVA).

> De inchiriat
Bucuresti. Garsoniera confort 1, semidecomandata, situata in zona Titan - Billa. Etaj 4/10, suprafata 32 mp. Dotari: gresie, faianta. Este mobilata clasic si utilata cu aragaz, frigider, TV. Oferta abia a fost lansata, iar locuinta se poate viziona incepand de maine. Ultimul pret: 150 de euro.

Creditul saptammanii

Ipoteca pe 30 de ani
Finans Credit Ipotecar (FCI) a lansat recent creditul ipotecar in euro cu durata de rambursare de pana la 30 de ani. Dobanda este cuprinsa intre 8,75% si 8,99%, revizuita la sase luni dupa cotatia EURIBOR.
Comisionul de acordare reprezinta 2% din valoarea imprumutului. Avansul minim reprezinta 25% din valoarea proiectului, iar la finantarile pentru constructii, FCI ofera o perioada de gratie de 12 luni. Valoarea maxima a imprumutului este de 250.000 de euro.

Eryka Lang, vineri, 24 iunie

24 June 2005