Cu toţii trecem, la un moment dat, prin neplăcutul proces de a ne renova locuinţa. Și nu e de ajuns că trebuie să protejăm mobila, trebuie să îndurăm o perioadă un haos de nedescris în casă, dar trebuie să ne şi încadrăm într-un buget, precum şi să găsim şi cei mai buni colaboratori. IMOPEDIA.ro îţi recomandă câteva strategii care te vor ajuta să economiseşti cât mai mulţi bani atunci când vrei să începi lucrări de renovare.

24690-handyman-hardware.jpgCare este cel mai bun moment pentru a începe lucrările de renovare? În afara sezonului

„Omul harnic îşi face vara sanie şi iarna căruţă”. Aplică această veche zicală şi în cazul unei locuinţe din oraş. Ca şi în multe alte domenii, meseriaşii care execută lucrări în casă au anumite luni „moarte”, perioade în care sunt dispuşi să reducă preţul, pentru a prinde o lucrare. Poţi scuti între 5% şi 15% din preţ, dacă renovezi baia în ianuarie, dacă izolezi termic locuinţa în iulie sau pavezi aleea interioară în noiembrie.

Cumpără cât mai multe produse de pe Internet

Totul – chiar şi chiuveta de bucătărie – se vinde online zilele acestea şi adesea este cu 10% până la 25% mai ieftin decât într-un magazin de specialitate. Dar sunt câteva lucruri de care trebuie să ţii cont. Spre exemplu, un produs comandat online se dovedeşte a nu fi ceea ce doreai, poate întârzia mult un proiect, aşa că este mai bine să mergi să studiezi oferta într-un magazin, astfel încât să ştii sigur ce soliciţi. Este important să comanzi din timp tot ce ai nevoie, astfel încât dacă intervine vreo problemă, să fie îndeajuns de mult timp pentru a o rezolva, fără ca planurile iniţiale să fie date peste cap. şi nu uita: cumpără numai de la comercianţi autorizaţi!

Angajezi un meşter? Negociază!

Dacă angajezi  oameni pentru o lucrare, învaţă să negociezi. Prestatorii de servicii discută cu zeci şi sute de clienţi, astfel că sunt căliţi în arta negocierii. Întâi de toate, ai grijă ca meşterul să afle că iei în considerare mai multe oferte. Tocmeala la sânge poate să nu fie cea mai bună soluţie, deoarece chiar dacă câştigi un discount, meşterul ar putea să „ajusteze” calitatea materialelor, pentru a recupera diferenţa. Dar acest segment nu este tocmai înfloritor la momentul acesta, aşa că prestatorii de servicii sunt dispuşi să facă treabă bună, la un preţ decent, pentru a câştiga recomandarea clienţilor. Trebuie numai să ştii să cazi la înţelegere.

Stabileşte un buget minim

În conversaţia cu orice comerciant sau prestator de servicii, nu trebuie să laşi discuţia despre preţ la urmă. Spune răspicat bugetul de care dispui – dar comunică cu 20% mai puţin faţă de aşteptările tale reale, sfătuiesc specialiştii. Chiar dacă interlocutorul va dori să mărească acest buget, va avea în minte o anumită sumă, în momentul în care va stabili preţul final.

Ţine cont de sfaturile şi părerile meşterilor

Dacă zugrăveşti, dar te-ai gândit să repari şi instalaţia electrică, întreabă-l pe zugrav dacă nu poate recomanda un electrician. Recomandările venite de la alţi colegi sunt mai valoroase decât cele venite de la alţi clienţi, deoarece niciun meşter nu vrea să îşi rişte reputaţia pentru altcineva.

Uneori ni se pare că noi ştim cel mai bine cum trebuie să arate casa noastră, dar o bună comunicare cu meşterii angajaţi poate să crească eficienţa. Aceştia intră în contact cu numeroşi clienţi, văd multe case, lucrează cu materiale diferite, astfel că pot veni cu o sugestie pertinentă. Nu desconsidera părerile meşterilor fără a le analiza atent, deoarece s-ar putea să pierzi o idee mai bună.

 

CITEȘTE ȘI: Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate

 

11 May 2012