Te gândeşti să-ţi cumperi o casă în străinătate? Află că Berlinul este un oraş mai ieftin decât Praga sau Budapesta, iar capitala Letoniei pare să fie cea mai accesibilă prin prisma preţurilor la locuinţe. Iată câteva exemple de preţuri ale caselor din capitalele fostelor ţări ale blocului comunist, astăzi membre ale Uniunii Europene.

25310-vrei-o-vila-la-berlin-e-ieftina-4c82f.jpgPraga, Budapesta şi Ljubljana domină topul celor mai scumpe case din capitalele a 10 ţări luate în calcul, toate membre ale Uniunii Europene. Chiar dacă în România părerea generală pare să fie că piaţa imobiliară încă are loc de corecţii, Bucureştiul rămâne unul dintre oraşele ieftine din Europa de Est, fiind pe locul nouă din 11 în ceea ce priveşte preţul unei locuinţe familiale de tip vilă cu curte proprie. Pentru o comparaţie cât mai corectă, exemplele se referă la construcţii cu suprafaţa utilă de circa 200 de metri pătraţi şi toate imobilele sunt construite din cărămidă, cu fundaţie şi structură de rezistenţă din beton.

De asemenea, casele sunt racordate la reţeaua de energie electrică şi cea de gaze naturale şi toate au instalate facilităţi ca Internet, telefonie sau cablu TV. Totodată, exemplele de mai jos reprezintă un preţ  mediu pentru oraşele şi tipul de imobil luat în considerare. Astfel, deşi în Sofia, de exemplu, pot fi găsite case de o suprafaţă asemănătoare fie cu 100.000 de euro, fie cu 300.000 de euro, cele mai multe dintre proprietăţile scoase la vânzare în capitala bulgară pot fi achiziţionate cu 170-190.000 de euro.

La concurenţă cu… Cuba

Dacă este privită ca o investiţie, o astfel de proprietate este mai degrabă neinteresantă pentru românii care şi-ar permite să achiziţioneze o casă într-o capitală din estul Europei. „Sunt investiţii româneşti, atât individuale, dar şi realizate prin firme specializate, însă în oraşe ca Viena sau Paris”, spune Dragoş Dragoteanu, preşedintele grupului de firme Euroest.

El adaugă că Berlinul este ceva mai interesant - în acest sens a exemplificat prin faptul că omul de afaceri Dinu Patriciu ar fi deţinătorul unui fond de investiţii care a achiziţionat mai multe proprietăţi din Berlin - sau oraşele cu un potenţial turistic ridicat, nu neapărat capitale. Mai mut decât atât, Ion Cătuţoiu, care deţine şi conduce compania de consultanţă strategică în imobiliare RealTime, spune că atenţia investitorilor români este îndreptată acum fie spre Asia, sau Africa, fie spre state mai exotice, Cuba de exemplu. „Vorbim despre investiţii realizate în nume personal, despre sume relativ mici, de ordinul sutelor de mii de euro”, afirmă Ion Cătuţoiu.

 

Sursa

16 June 2012