0-1463-65c7c8886efdbea11731d7a36df17dbc.jpgDai un ban, dar stai în faţă. Altfel spus, cumperi o casă mai scumpă, dar reduci cheltuielile de întreţinere. Este vorba despre construirea unei locuinţe pasive: o casă cu transfer termic redus, care nu elimină noxe, şi care, prin economia de energie, reduce substanţial costurile de întreţinere.

Conceptul de casă pasivă este dezvoltat cu succes în Germania şi ţările nordice, unde reprezintă 40% din totalul locuinţelor. În România, domeniul este abia la început, dar s-au făcut paşi importanţi faţă de anii trecuţi, când nu exista niciun proiect de casă pasivă.

La sfârşitul anului se vor pune în vânzare locuinţele din primul complex de vile construite pe sistemul caselor pasive. Situat în Buftea, într-o zonă în plină dezvoltare rezidenţială, pe un teren de 4.000 de mp, complexul Adnana Residence este format din patru vile, care utilizează energiile alternative. În timp ce o casă clasică poate avea pierderi de energie, care apar la îmbinări, o casă pasivă se comportă precum un termos. Locuinţele sunt dotate cu pompe de caldură şi panouri solare, total nepoluante.

"Casa pasivă este aproape un ideal pentru toată lumea, pentru că datorită scumpirii produselor petroliere, consumurile casnice vor deveni o povară.

Printr-o casă pasivă, prin încălzirea alternativă, energie solară şi încălzirea cu pompe de căldură, reducem costurile aproape 70%", a declarat Andrei Apetrei, director Quantum Consulting & Management.

Costurile de întreţinere ajung la 150-170 de euro pe lună, în timp ce pentru locuinţele tradiţionale, întreţinerea ajunge la o mie de euro pe lună. "Costurile sunt între 2 şi 3 ori mai mari decât pentru un sistem de încălzire normală, deci investeşti în tehnologie, dar ai avantaje pe perioadă lungă de timp, în primul rând este fără mentenanţă. Diferenţa este maxim 20-25% faţă de o casă normală, deci dacă o casă normală se face cu 750 de mp, corect vorbind din punct de vedere tehnologic, ar înseamna 900 de euro pe mp", mai spune Apetrei.

Elemente tipice pentru casele pasive sunt cele trei rânduri de geam, bariera impotriva vaporilor şi nivelul ridicat de termoizolaţie. Aceste case sunt prietenoase cu mediul, pot avea structură până la 8 etaje şi o durată de viaţă de 100 de ani. Casele pasive pot fi gata în termen de 6 luni-1 an.

Sursa

7 August 2008