Preţul locuinţelor este încă ridicat, raportat la puterea de cumpărare a românilor.

18511-182554-01551510.jpgPentru a deveni atractive în raport cu locuinţele din blocurile vechi, apartamentele care urmează să se construiască ar trebui să aibă preţul pe metrul pătrat undeva spre 600 euro, consideră Cristian Antonescu, managing partner la Imoinvest consulting & development. În prezent, preţurile, atât la locuinţele noi, cât şi la cele din fondul vechi construit sunt încă ridicate.

„Preţurile la apartamentele din ambele categorii, vechi şi noi, au încă preţurile ridicate. Un preţ rezonabil într-un bloc de cartier ar fi de 20.000 -25.000 euro pentru un apartament cu două camere şi până în 35.000 de euro pentru un apartament de trei camere. Cei care au cumpărat terenuri pentru a construi apartamente noi în perioada 2000-2005 au posibilitea în prezent să mai reducă din preţ, însă cei care au achiziţionat terenuri în anii 2005-2006 şi-au asumat un risc, preţurile terenurilor fiind foarte mari. Din ce vedem pe piaţa imobiliară, dezvoltatorii nu scad suficient preţurile la apartamentele noi pentru a putea fi comparabile cu cele din blocurile vechi", a precizat Cristian Antonescu.

Pentru perioada care urmează, un alt segment al imobiliarelor, cel reprezentat de terenurile agricole, ar putea fi o nişă interesantă pentru investitori.

„În perioada de creştere economică, diverşi investitori au cumpărat sute de mii de hectare. Problema care a fost şi încă rămâne de actualitate este cea a utilităţilor. Foarte multe din aceste terenuri sunt lipsite de utilităţi. Cei care au investit în ele, probabil sperând să construiască şi să vândă locuinţe, au acum ce au cumpărat, adică teren agricol. Însă în perioada următoare, cu siguranţă tereurile agricole vor constitui un punct de atracţie pentru investitori. Dacă însă destinaţia terenului este pentru agricultură, achiziţia trebuie să însumeze 200-300 de hectare, nu se poate face agricultură rentabilă, spun specialiştii pe suprafeţe mici", a declarat Cristian Antonescu.


Sursa

25 May 2011