Până la mijlocul anului, cumpărătorii de case şi terenuri vor putea afla exact cât trebuie să plătească pentru o proprietate. Autorităţile vor pune la dispoziţia lor un indice imobiliar.

foto:gandul.infoRomânii care se gândesc să-şi cumpere o casă sau un teren anul acesta vor plăti preţul corect, şi nu din cauza scăderilor de preţuri, ci pentru că piaţa imobiliară autohtonă va avea în sfârşit un reper oficial. Până la mijlocul anului, Institutul Naţional de Statistică (INS) va definitiva indicatorul pieţei imobiliare, pe baza preţurilor declarate ale tranzacţiilor comunicate de notarii publici, au declarat pentru Gândul reprezentanţii INS.

Indicele va avea acoperire naţională

Graţie acestui indicator, cine este în căutarea unei locuinţe într-o anumită localitate va putea afla cât s-a plătit pentru o proprietate similară din acea zonă şi astfel va plăti un preţ comparabil. Elaborarea acestui instrument atât de util s-a dovedit a fi un demers dificil într-o perioadă în care tranzacţiile s-au împuţinat, spun specialiştii implicaţi în acest proiect. "Pentru început, raportarea se va face la datele din 2009, urmând să facem, probabil, o medie cu informaţiile din 2010.

Sursa

27 January 2010