Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în mai faţă de aceeaşi lună din 2009 atât în serie brută, cu 20,9%, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, cu 17,3%, dar a crescut comparativ cu aprilie, potrivit datelor publicate, miercuri, de INS.

În luna mai, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de aprilie ca serie brută cu 0,7%, dar s-a diminuat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,6%.

Majorarea volumului lucrărilor de construcţii ca serie brută a fost evidenţiată la construcţiile noi (+3,3%) şi reparaţiile capitale (+3%), în condiţiile în care lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 8,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a avansat la clădirile nerezidenţiale cu 15,5%, dar a scăzut la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 13,6% şi, respectiv, cu 0,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus în mai faţă de luna precedentă din cauza diminuării lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 15,9%, a lucrărilor de construcţii noi cu 7,4%) şi scăderii lucrările de reparaţii capitale cu 6,1%.

Pe segmente de construcţii, volumul lucrărilor a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 7,8%, în timp ce a scăzut cu 11,3% la construcţiile inginereşti şi cu 10,8% la clădirile rezidenţiale. În primele cinci luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 19,7%, iar ca serie ajustată cu 18,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi, ca serie brută, la lucrările de construcţii noi (-26,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-19,9%), şi majorări la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente volumul lucrărilor de construcţii (+8,9%).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele cinci luni, ca serie brută, la toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale cu 38,7%, la clădirile nerezidenţiale cu 26,2% şi la construcţiile inginereşti cu 4,1%. Scăderea înregistrată în perioada ianuarie - mai de volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată, a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-29,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-20,1%). În ceea ce priveşte lucrările de întreţinere şi reparaţii curente în primele cinci luni s-a obţinut o majorare de 18,6%.

 
Sursa

8 July 2010