Sectorul construcţiilor, motorul creşterii economice din anul trecut, marchează primele semnale pozitive, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în luna ianuarie cu 8,8% faţă de perioada similară din anul trecut.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în luna ianuarie, cu 8,8%Comparativ cu decembrie 2008, însă se observă o scădere a construcţiilor de 6,4 procente.

Creşterea cu 8,8 la sută a volumului lucrărilor de construcţii, în luna ianuarie, comparativ cu prima lună a anului trecut, s-a datorat, în principal avansului lucrărilor la clădirile rezidenţiale, de 28 de procente.

Şi lucrările nerezidenţiale au crescut în prima lună a acestui an cu 8,2 la sută, în timp ce construcţiile inginereşti, în genul drumurilor şi podurilor, au avansat cu 2,2 procente.

Pe elemente de structură, datele INS indică în principal o creştere a volumului de construcţii noi, cu 12,9 la sută, în timp ce lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,6%. Raportat la ultima lună a anului trecut, în ianuarie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe ansamblu, cu 6,4%. Cel mai mult s-a redus volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente, cu 27,1 la sută.

Pe tipuri de constructii, în ianuarie faţă de decembrie, cea mai mare scădere a fost înregistrată în domeniul construcţiilor inginereşti, de 16 la sută, în timp ce construcţiile de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale au scăzut cu 2,3 respectiv 4,4 la sută.

Sursa

17 martie 2009