0-302-12280036.jpgÎn 2006, jumătate din investitorii veniţi pe piaţa din România au fost britanici. Pe un segment dominat exclusiv de investitori străini, cealaltă jumătate neacoperită de Marea Britanie a rămas aproape în totalitate, austriecilor. 45% din totalul investiţiilor de pe piaţa imobiliară din România au fost realizate prin intermediul jucătorilor din această ţară.

Tranzacţiile de investiţii au atins în 2006 aproximativ 740 milioane euro. Suma reprezintă aproape 60% din totalul investiţiilor de pe piaţa românească, începând din anul 2003 şi până în prezent, se arată în cel mai recent raport de piaţă al CB Richard Ellis. Anul trecut, fondurile de investiţii au achiziţionat proprietăţi, în principal, direct de la dezvoltatori. Acest fapt demonstrează stadiul incipient în care se află piaţa locală de investiţii, dominată în exclusivitate de jucători străini.

Potrivit CB Richard Ellis, cel mai activ investitor în anul ce s-a încheiat a fost Sparkassen Immobilien AG, membru al Erste Group. Compania a achiziţionat proiectul Sun Plaza şi Hotel Novotel, pentru suma totală de 179.500.000 de euro. Alte mari tranzacţii au mai fost încheiate cu următoarele fonduri de investiţii: UKA-APN, Accesion Fund, Charlemagne Capital şi Equest Balkan Properties. Volumul tranzacţiilor a depăşit 330 milioane euro.
 
Piaţa imobiliară românească a înregistrat anul trecut cea mai mare tranzacţie din istoria sa pe segmentul de birouri. Fondul de investiţii Europolis şi-a consolidat poziţia cu o achiziţie de peste 90 milioane euro. Din punctul de vedere al tranzacţiilor realizate în 2006, segmentul de birouri a fost cel mai performant, cu o creştere de 124% faţă de anul precedent.

Practic, anul trecut au fost contractaţi 187.000 de mp, adică peste 15% din stocul total. Cele mai mari tranzacţii cu imobile de birouri s-au încheiat în a doua jumătate a anului, când Immoeast a achiziţionat Victoria Park pentru 60 milioane euro, iar fondul de investiţii Europolis a cumpărat două clădiri de birouri în cadrul Sema Park. Totuşi, pe fondul sporirii interesului şi de pe alte sectoare de piaţă, proporţia investiţiilor în birouri a scăzut şi a reprezentat doar 51% din totalul investiţiilor imobiliare. Conform CB Richard Ellis, acest segment de piaţă a înregistrat o scădere de 30 de puncte procentuale comparativ cu anul 2005.

Sursa

27 March 2007