Volksbank a trimis clientilor care au luat credite inainte de 2009 un nou act aditional, in forma revizuita, prin care plafoneaza cresterea dobanzii la nivelul platit in prezent. Anterior, clientii primisera un document ce propunea legarea dobanzii la variatia Euribor, ceea ce putea duce doar la o majorare substantiala a costurilor in timp.

sursa: www.businessmagazin.roIn ciuda faptului ca si noul act aditional prevede aceeasi formula de calcul a dobanzii ca si cel anterior, despre care Conso.ro a relatat pe larg intr-un articol la finalul anului trecut, acesta vine cu un plus in favoarea clientilor.

Sa luam ca exemplu concret cazul unei cliente din Craiova. Aceasta a contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca in euro in iulie 2007 la o rata de dobanda fixa de 5,95%.

In ciuda acestui fapt, banca i-a majorat dobanda la 7,45%, incepand cu noiembrie 2007, doar in baza unei notificari.

Prin actul aditional trimis acum, banca ii propune reducerea ratei dobanzii curente la putin sub nivelul initial al dobanzii (5,825%) si corelarea evolutiei acesteia in viitor cu variatia indicatorului Euribor la 3 luni.

Ce aduce nou acest act aditional?

Fata de prima varianta, banca a decis ca majorarea dobanzii determinata de cresterea Euribor sa fie limitata la un anumit nivel, reprezentat de valoarea platita in prezent.

Prin urmare, clienta nu ar trebui sa plateasca niciodata mai mult de 7,45% cat este valoarea dobanzii in prezent, indiferent cu cat va creste in viitor rata de referinta interbancara.

Avand in vedere comportamentul anterior al bancii, o asemenea asigurare mentionata explicit in contract poate elimina teama unora ca banca ar putea proceda oricand la o noua majorare a costurilor, pe motiv de modificare a perspectivelor economice.

Un pretext in acest sens l-ar putea reprezenta chiar posibila crestere a Euribor, care s-ar putea produce destul de curand, avand in vedere ca nivelul indicatorului se afla in prezent la un minim istoric - aproximativ 0,7%.

Unii clienti vor scaderea dobanzii fara act aditional

Unii dintre clientii care nu au semnat vechiul act aditional, nefiind de acord cu clauzele sale, nu privesc cu ochi buni insa nici aceasta noua varianta. Ei s-au aratat intrigati de primirea noului document, asa cum demonstreaza mai multe opinii postate la sectiunea vocea clientului.


 

 

 

Sursa

12 February 2010