Volksbank România a câștigat un nou proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric, Judecătoria Miercurea Ciuc motivând că cererea clientului privind conversia creditului din CHF în RON la cursul valutar din data acordării creditului este inadmisibilă, în condițiile în care clientul a avut posibilitatea oricând să solicite băncii conversia creditului său, în baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodată băncii conversia creditului său din CHF în RON sau orice altă valută.

36402-volksbank.jpgÎn dosarul 3751/258/2014 instanța apreciază că, potrivit contractului de credit – art. 4.2, banca avea dreptul, dar nu și obligația, să convertească în lei creditul acordat în cazul în care cursul valutar fluctua cu peste 10% față de momentul acordării creditului. Mai mult decât atât, clientul a beneficiat de tratament egal, acesta având posibilitatea de a solicita oricând conversia creditului său din CHF în orice altă monedă conform art. 4.3 din contractul de credit.

Prin decizia pronunțată, Judecătoria Miercurea Ciuc “consideră că, din moment ce reclamantul (n.n. clientul) nici nu a încercat să solicite băncii convertirea monedei în condițiile chiar mai favorabile decât de la art. 4.2, nu suntem în fața unei clauze abuzive. Acest capăt de cerere este inadmisibil, restituirea creditului urmând a fi efectuată în aceeași monedă în care s-a acordat, indiferent de creșterea sau scăderea valorii banilor, riscul fiind acceptat de ambele părți ale contractului. “

Instanța mai notează că “nici banca nu are posibilitatea de a converti moneda creditului în lei la cursul de schimb de la data acordării creditului, ci la cursul de schimb de la data efectuării conversiei, posibilitate care este prevăzută și pentru reclamant”.

De asemenea, la solicitarea adresată de către client instanței, ca aceasta să constate că Banca “s-ar îmbogăți nejustificat de pe urma rambursării creditului în moneda în care a fost acordat”, instanța a precizat faptul că profitul băncii îl constituie dobânzile încasate, rambursarea împrumutului, conform legii, în moneda în care a fost acordat neaducând niciun beneficiu material băncii.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Amintim că, la finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel București s-a pronunțat favorabil băncii într-un proces, soluționat definitiv, între Volksbank România și un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanța a stabilit atunci că un credit în valută nu poate fi convertit la cursul din data acordării, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfințit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client. Menționăm faptul că, în dosarul de la Curtea de Apel București, contractul dintre Bancă și client nu includea clauzele 4.2, respectiv 4.3, de conversie a creditului din CHF în RON.

Despre Volksbank

Înființată în 2000, Volksbank este o instituție financiară de origini austriece, ce deservește 190 mii de clienți, fiind una dintre cele mai importante zece bănci de pe piața locală, cu active totale în valoare de 3,09 miliarde de euro.

Banca are 135 de unități, ce acoperă cele mai importante zone ale țării. Fiind o bancă universală, Volksbank oferă o gamă completă de produse și servicii, tuturor categoriilor de clienți: persoane fizice, întreprinderi mici și mijlocii și corporații.  

18 February 2015