Acţionarii Volksbank dorescă să vândă banca din România, dar nu în următorii trei-cinci ani. Astfel că, momentan, banca îşi va păstra structura acţionariatului, conform spuselor lui Johann Lurf, preşedintele Volksbank România.

20052-images.jpeg

"Deal-ul dintre Volksbank AG şi Sberbank se va încheia în următoarele zile. Dacă acordul ajunge la unele concluzii, atunci pentru Volksbank România înseamnă că vom fi mai aproape de acţionariatul existent al Volksbank International. Vom fi păstraţi şi vom rămâne ca Volksbank în România. Acţionariatul a declarat că este încă interesat să vândă în România, dar nu în următorii trei-cinci ani", a declarat miercuri Johann Lurf, președintele Volksbank România.


Acţionariatul Volksbank România:

• Volksbank AG - 51%
• DZ Bank WGZ Bank - 24,5%
• Banques Populaieres - 24,5%

O instituţie bancară precum Volksbank este mult prea mare pentru a lua în calcul şi alte opţiuni în afara continuării activităţii, indiferent de cine este acţionarul, consideră Lucian Cojocaru, vicepreşedintele Volksbank România.

Oesterreichische Volksbanken (ÖVAG) şi banca rusă au semnat luna aceasta un acord de principiu pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al Volksbank International până la sfârşitul acestui an, dar acordul exclude operaţiunile din România.

"Oesterreichische Volksbanken-AG a ajuns la o înţelegere comercială cu Sberbank privind condiţiile majore ale vânzării Volksbank International. ÖVAG deţine o participaţie de 51% în Volksbank International. O înţelegere privind tranzacţia a fost semnată de către toţi acţionarii Volksbank International (VBAG, BPCE, DZ Bank und WGZ Bank) şi Sberbank astăzi (joi, n.r.) la Viena. Ambele părţi anunţă că au ca scop încheierea afacerii până la sfârşitul acestui an. VB România nu este parte a tranzacţiei avute în vedere", se arată în comunicatul de presă.

La sfârşitul anului trecut, grupul Volksbank AG anunţa că se ia în considerare posibila vânzare a participaţiilor sale în Volksbank International AG şi VB Leasing International Holding GmbH şi că procesul respectiv va fi iniţiat.

"Etapele corespunzătoare care vor avea loc în cursul următoarelor câteva luni ar putea duce la vânzarea acestor deţineri", declara în aprilie Walter Groblinger, purtătorul de cuvânt al băncii.

Pierderea înregistrată de Volksbank România în 2010 a fost de 36 milioane euro (înainte de impozitare), iar profitul din 2009 a fost de 51,7 milioane euro. Costul provizioanelor s-a dublat anul trecut faţă de 2009, astfel că acesta a reprezentat şi principalul motiv pentru pierderile înregistrate, de la la 69,8 milioane euro în 2009, la 153,4 milioane euro în 2010.

CITEŞTE ŞI Băncile plătesc creditele din buzunarele acţionarilor. 2011: apogeul împrumuturilor neperformante


28 July 2011