Proprietatea, un pilon central al visului american, pare imposibil de atins pentru un număr tot mai mare de familii din SUA. Cu toate acestea vechile obiceiuri nu se uită atât de uşor şi nouă din zece americani încă mai consideră proprietatea ca „o componentă importantă a visului american", potrivit unui sondaj realizat în iunie de The New York Times/CBS News.

19994-casa_10_5547295454.jpgLuna trecut s-a putut totuşi observa o uşoară revenire a pieţei rezidenţiale americane. În iunie, au început să se dezvolte 629.000 de case noi, un record în ultimele cinci luni, depăşind aşteptările economiştilor. Însă această ieşire nu indică o revenire a pieţei rezidenţiale, deoarece, aşa cum spune consultantul imobiliar Mike Larson „oamenii care nu au o slujbă nu cumpără case".

Şi mulţi americani sunt fără serviciu. Rata şomajului a crescut la 9,2% în iunie, o cifră care ar fi depăşit 11% dacă încă ar mai fi tot atât de multe persoane în căutarea unui job pe câte erau la începutul recesiunii, potrivit Wall Street Journal. Printre cei care au totuşi o slujbă salariile sunt în scădere şi mulţi americani nu pot să îşi găsească decât job-uri cu jumătate de normă.

Situaţia drastrică a şomajului se reflectă în statisticile despre numărul proprietarilor. Morgan Stanley a emis un raport în care se arată că dacă s-ar exclude rău platnicii, rata proprietarilor din SUA ar fi de numai 59,7%, adică la cel mai scăzut nivel. Dacă se adaugă şi cei 7,5 milioane de rău platnici, ponderea proprietarilor ar creşte la 66,4%.

Strategul imobiliar al Morgan Stanley, Oliver Chang a declarat pentru Bloomber că din cauza numărului mare de executări silite şi al inaccesibilităţii creditelor, America „se îndepărtează de o societate a proprietarilor" şi se transformă într-una a chiriaşilor.

Cu toate acestea, noile dezvoltări începute în iunie ar putea îngropa predicţiile lui Chang. Construcţiile de case unifamiliale au crescut cu 9,4% în iunie, dar construcţiile de locuinţe multifamiliale, cu cel puţin două unităţi, au crescut de trei ori mai mult, cu 30,4%. Cu alte cuvinte, au fost construite mai multe apartamente decât case.


Sursa

25 July 2011