vin vremuri grele pentru pietele de retail din Europa2009 va fi anul recesiunii pentru piaţa spaţiilor comerciale din Europa. Cele mai afectate vor fi chiar marile economii: Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania şi Italia. Astfel, în următoarele douăsprezece luni vor scădea moderat chiriile în Londra, în timp ce proprietarii de spaţii comerciale din Milano şi Madrid se vor confrunta cu o ieftinire  dramatică a  chiriilor.

La polul opus se află ţările emergente, unde chiriile îşi vor continua trendul crescător în perioada următoare. Drept urmare, urmează vremuri bune pentru economiile unor ţări precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Slovacia şi România. Mai ales că, aici, puterea de cumpărare în creştere şi nevoia de modernizare vor susţine piaţa de retail. Specialiştii spun că va exista o creştere a chiriilor pentru spaţiile comerciale cu până la 10% pentru cele mai bune locaţii din Bucureşti, Praga şi Varşovia.

Conform unui studiu realizat de King Sturge, situaţia investitorilor este diferită de cea a chiriaşilor. Astfel, în timp ce primii nu stau deloc pe roze, iar unii chiar ar putea să dea faliment în 2009, piaţa ocupanţilor este mult mai puternică. Chiriaşii devin tot mai exigenţi în ceea ce priveşte spaţiile solicitate, iar negocierile cu proprietarii de shopping center-uri vor fi tot mai dure.

O altă caracteristică a pieţelor de retail în 2009 este reprezentată de reevaluarea activelor comerciale, care, potrivit specialiştilor, vor scădea cu până la 30%, de la nivelul maxim atins anul trecut la un minim preconizat pentru 2010. Iar acest lucru va deschide noi oportunităţi de investiţii pentru jucătorii care dispun de lichidităţi.

18 noiembrie 2008