ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Vin mai multi bani pentru case
    

Revista CAPITAL - 25.11.2004

              Aparitia obligatiunilor ipotecare va inmulti creditele pentru locuinte

            Anul viitor va fi cel al lansarii celor trei proiecte care vor legifera lansarea obligatiunilor ipotecare. Pe langa atractivitatea acestei forme de investitie, aparitia obligatiunilor ipotecare va conduce la fluidizarea pietei si la ieftinirea costurilor creditarii. Anunturile facute de Banca Centrala vizeaza armonizarea legislatiei romanesti din domeniul bancar cu cea europeana. Datorita acestui fapt, reprezentantii BNR au anuntat ca vor schimba incepand de anul viitor legislatia in domeniul supravegherii bancare si vor imbunatati legislatia care vizeaza creditele ipotecare.

            Pachetul de legi privind creditul ipotecar cuprinde o lege pentru modificarea acestui produs bancar, una privind emisiunea de obligatiuni ipotecare si cea de-a treia care vizeaza transformarea societatilor de credit ipotecar in banci specializate. Din start se observa ca numarul institutiilor care vor avea ca obiect aceasta activitate se mareste din nou. Dupa ce tot mai multe banci au atacat acest segment, vor aparea inca doua institutii care se vor transforma in banci specializate marind si mai mult competitia. Este foarte probabil ca aceasta competitie sa se rasfranga si asupra conditiilor de creditare si asupra dobanzilor aferente.

            Vestea cea mai buna vine insa din legea privind posibilitatea emiterii de obligatiuni ipotecare. Emiterea acestora incepand de anul viitor va avea un puternic efect asupra pietei in general. Ele vor reprezenta o atractie deosebita pentru investitorii corporatisti, dar si pentru persoanele fizice, atrase in special de siguranta investitiei si atractivitatea ei. Siguranta, deoarece sunt emise de banci si atractive, deoarece este foarte probabil ca dobanda acestora va fi peste dobanzile pasive din piata bancara. Daca numarul acestora va creste, fenomenul va conduce la cresterea capitalizarii bursei. Cel de-al doilea efect, probabil si cel mai important, va fi cel asupra pietei imobiliare.

            Emiterea de obligatiuni va genera o mai mare lichiditate pe piata. Bancile vor reusi pe de o parte sa se refinanteze mai usor, iar sumele destinate creditarii ar putea lua amploare. Pe termen lung este foarte probabil ca aceste evenimente sa se reflecte direct in costurile creditelor, facandu-le mai accesibile. Un ultim aspect care "pandeste" piata este cel referitor la posibilele cresteri de preturi pe segmentul imobiliar. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, spune insa ca efectul aparitiei obligatiunilor ipotecare asupra preturilor la case si apartamente va fi unul redus.

            Si asta deoarece "BNR are posibilitatea de a controla piata prin emiterea de Norme minimale care sa reglementeze accesul populatiei la credite." Intr-adevar, dupa cum arata directivele Uniunii Europene si dupa toate probabilitatile si proiectele de legi romanesti, "valoarea maxima a unui credit este limitata la maximum 70% din valoarea de piata a imobilului in cazul creditului ipotecar destinat activitatilor comerciale si la 80% din valoarea de piata a imobilului in cazul creditului ipotecar cu caracter locativ." In aceste conditii, este evident ca nivelul avansului necesar pentru cumpararea unei locuinte nu va scadea sub pragul de 20% din valoarea de piata a imobilului. Cel putin nu in cazul creditului ipotecar, produsul bancar reglementat strict prin noile legi.

Gabriela Tinteanu Moldoveanu            

 

25 November 2004