Vin 8.500 de apartamente noi
Cotidianul - 09.02.2006
 

Oferta de apartamente in blocuri noi se va imbunatati substantial in urmatorii ani. Investitorii preconizeaza punerea in vinzare, numai in Bucuresti, a peste 8.500 de apartamente pina in 2008. Preturile vor incepe de la 700 de euro pe metrul patrat construit. Se asteapta ca cererea sa fie mare pentru locuintele cu doua camere.

Cererea pentru apartamente i-a determinat pe dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale sa acorde o atentie tot mai mare constructiei de blocuri. Daca pina in urma cu citiva ani toti se concentrau pe cartiere de vile, acum situatia pare sa se schimbe. Tot mai multe firme anunta construirea unor cartiere de blocuri in diverse zone ale Capitalei. „Pina in 2008 sint anuntate 6.000 de unitati de locuit“, spune Irina Albu, senior consultant la compania Colliers International. Pe linga acestea, compania Impact apreciaza ca va finaliza aproximativ 1.500 de apartamente, iar alte 1.104 apartamente vor fi puse in vinzare in ansamblul Planorama din zona Doamna Ghica.

Cererea face oferta

Cum preturile pentru locuintele in blocurile vechi au crescut spectaculos, apartamentele in blocurile noi devin o alternativa, mai ales ca diferenta de pret se compenseaza prin faptul ca este vorba despre o cladire noua, iar finisajele sint superioare. „Credem ca, in momentul de fata, pe piata exista un nivel de asteptare pentru un produs nou care sa satisfaca cerintele si posibilitatile clasei usor peste medie, cu venituri intre 800 si 1.000 de euro lunar de familie. Cele mai vizate credem ca vor fi apartamentele cu suprafete cuprinse intre 50 si 70 de metri patrati“, spune Alexandru Petrescu, managing partner al companiei Esop.

Blocuri in oras

In prezent, in aproape toate zonele Bucurestiului se anunta construirea de blocuri noi. „In anii urmatori, intre 2006 si 2008, se vor demara si finaliza proiecte pentru clasa medie. Spre exemplu, in Militari vor fi 1.000 de apartamente, in Colentina inca 300, in Bulevardul Basarabia 1000 de apartamente, in Pajura si in Sisesti cite 100 de apartamente“, spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului vinzari rezidentiale al companiei Regatta. In Berceni, pe Soseaua Oltenitei se dezvolta un proiect care va aduce pe piata 196 de apartamente, iar in zona Doamna Ghica se vor construi 1.104 apartamente. Impact construieste 200-250 de apartamente in Otopeni si anunta investitii in blocuri amplasate in zona de sud-sud-est.

Cit vor costa

Preturile depind de zona in care se afla amplasat blocul si de finisaje, dar si de constructor. Astfel, in zona de nord a Capitalei, pretul este intre 700 si 800 de euro/mp construit, fara TVA. In zona Piata Alba-Iulia se ajunge la 850 de euro/mp construit, tot fara TVA. In zonele bine cotate, cum ar fi cele din apropierea Satului Francez sau Stefan cel Mare, tarifele ajung si la 1.200 euro/mp construit. In zona Soseaua Oltenitei, pretul va fi de 700-800 de euro pe metrul patrat construit, inclusiv TVA. Un calcul arata ca o locuinta cu o suprafata construita de 75 de metri patrati ar costa in aceasta zona intre 52.500 si 60.000 de euro, in vreme ce in cazul unei zone in care metrul patrat construit ajunge la 1.000 de euro, pretul ar fi de 75.000 de euro. Avantajul este ca locuinta este predata la cheie si investitiile ulterioare vor mai fi necesare doar in cazul in care finisajele nu satisfac gusturile clientului.

articol integral in: Cotidianul

Valentin Baesu
Cotidianul
 

9 februarie 2006