Doi oameni de afaceri romani - un absolvent de MBA si un fost inginer de aviatie al NASA - pregatesc, separat, lansarea unei afaceri cat se poate de neobisnuite pentru Romania: complexe de vile plutitoare.

Proiectele pot parea, la prima vedere, nefezabile, dar avand in vedere ca cele doua firme au cheltuit deja sute de mii de euro pentru lansarea si promovarea lor, merita atentie. La un pret mediu de un milion de euro pentru o casa si o cerere potentiala de circa 100 de unitati, piata ar putea fi de circa 100 de milioane de euro - o suma deloc de neglijat.

PROIECTE AMBITIOASE: Foarte populare in tarile nordice dar si in Statele Unite, casele plutitoare sunt un concept nou pentru piata din Romania. Pentru a deveni proprietarul unei astfel de ”locuinte lacustre”, un cumparator trebuie sa plateasca intre 500.000 si 1,5 milioane de euro.

Primeste in schimb o casa la cheie cu o suprafata de 200-500 de metri patrati, desfasurati pe doua niveluri, realizata din materiale si finisaje ”high-tech”, si care, in unele cazuri, poate fi transformata in iaht - cu alte cuvinte in schimbul unei taxe proprietarul poate pleca la plimbare cu casa pe apa.

”|n doi ani ne-am planificat sa realizam doua complexe cu 20 de case fiecare - unul in Delta Dunarii si unul pe lacul Snagov”, spune Cristy Baisan, unic asociat al firmei Black Sea Magic din Constanta, firma care are ca obiect de activitate investitii in domeniul infrastructurii maritime si al comertului cu ambarcatiuni.

Black Sea Magic este implicata deja - impreuna cu compania partenera finlandeza Marinetek - in doua proiecte de constructie de pontoane de agrement si marine, unul la Orsova si unul la Mangalia, iar acum se pregateste sa atace si piata caselor plutitoare.

”Piata (pentru vile plutitoare - n. r.) este mare si nu ma refer numai la cei din topul celor mai bogati oameni din Romania”, adauga Baisan, care crede ca a avea o casa plutitoare este un lucru foarte ”elegant”.

Investitia Black Sea Magic in acest proiect este, spune Baisan, in jur de 10 milioane de euro, iar banii vor proveni - in principal - de la firma finlandeza Marinetek, care este unul dintre cei mai mari constructori de pontoane din Europa, dar si din accesarea fondurilor structurale de la UE, spera ambii investitori.

”Sper sa putem termina prima casa plutitoare Casa Yacht in 24 de luni”, ne-a declarat, prin e-mail din SUA, si Silviu Dorian Chelaru, proprietarul Institutului de Proiectare si Automatizari din Bucuresti (IPA SA), companie care are si o divizie specializata in constructia de case plutitoare, Casa Yacht SA.

Pentru construirea primului model de casa, firma ia calcul unul din lacurile de pe raul Colentina, lacul Snagov dar si litoralul Marii Negre. Investitiile vor fi de ”circa 3 milioane de euro pe termen scurt si in jur de 8 milioane de euro pentru a avea un program de constructii viabil” - spune Chelaru. Dar cine sunt cei doi temerari?

Silviu Dorian Chelaru este de profesie inginer de aviatie, si, dupa ce a plecat din Romania in 1983, a profesat in aviatie si astronautica in Germania si SUA. |n Statele Unite, ultima sa pozitie a fost de “senior rocket scientist” la compania Thiokol Corporation, unde s-a ocupat ca inginer de sisteme ”de rachetele navetei spatiale a NASA”, afirma el.

Ulterior, a inceput sa faca afaceri in Romania in nume propriu dupa ce a cumparat, acum noua ani, Institutul de Proiectare si Automatizari.
Si Cristy Baisan are, la randul sau, un background de invidiat. El a plecat din Romania imediat dupa Revolutie, a facut un MBA in Marea Britanie, dupa care locuit in SUA unde a lucrat in domeniul electronicii.

Ultima pozitie pe care a ocupat-o iniante de intoarecrea in tara, in 2000, a fost cea de director general la firma Techon Systems din SUA.

”Intrarea mea in afacerile cu infrastructura maritima este transformarea unui hobby intr-un business. |n Romania, nu aveam cum sa fac ceva in domeniul in care eram pregatit, acela al electronicii”, spune Baisan, in timp ce Chelaru, fiind cercetator de profesie, a inventat un sistem ”unic in lume”, spune el, prin care casele plutitoare vor putea deveni mobile.

”Acest tip de constructie are inclus accesul in time-share (cu randul - n.r) la docul plutitor demontabil, acesta fiind ansamblul care transforma constructia in iaht”, explica omul de afaceri.

El sustine ca firma sa este inventatoarea acestui sistem, care este brevetat in Romania, UE, SUA, Canada, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe, India, Australia, Noua Zealanda, Africa de Sud si ca ”exista deja o preocupare a departamentelor de cercetare dezvoltare ale grupului IPA de a introduce noi brevete cu noi configuratii specifice pentru locuirea pe apa”.

AVANTAJE SI RISCURI: Cu toate ca numai brevetarea conceptului a costat, de exemplu, in cazul celor de la Casa Yacht, peste 100.000 de euro iar profiturile par relativ nesigure, cei doi investitori spun ca randamentele obtinute in acest tip de business ar putea fi de 20-30%. Sa fie acesta un pariu castigator in conditiile in care piata imobiliarelor din Romania tinde sa se supraincalzeasca?

Specialistii din real estate sunt mai degraba sceptici in legatura cu viitorul unei afaceri de acest tip: ”Daca sunt realizate in scopuri de agrement, in Delta spre exemplu, atunci este posibil sa aiba cumparatori, dar nu cred ca reprezinta un proiect viabil, daca sunt facute in scop rezidential”, spune Adrian Crivii, managing partner al firmei Darian, o companie independenta de

evaluare imobiliara. El este de parere ca la noi clima nu favorizeaza o astfel de piata. ”|n Romania, exista diferente foarte mari de temperatura de la iarna la vara si in plus nivelul apei lacurilor este destul de variabil”, afirma Crivii.

Promotorii ideii admit ca intampina dificultati in punerea in practica a proiectului - din cauza sistemului de concesiune al lacurilor, al normelor de mediu si fluctuatiilor de nivel al lacurilor- dar raman perseverenti.

Potrivit lui Baisan, oferta trezeste interes si firma sa a realizat chiar un proiect personalizat pentru un potential client - o casa plutitoare la cheie cu o suprafata de circa 200 de metri patrati, al carei pret este de 600.000 de euro - dar tranzactia nu s-a realizat.

”Pretul nu este mare daca luam in calcul faptul ca practic nu exista un cost important al terenului, asa cum se intampla in cazul investiei intr-o casa pe pamant”, spune el.

|n cazul Casa Yacht pretul unei case de 300-500 de metri patrati locuibili se ridica la circa un milion de euro, costul constructiei fiind ridicat de acel doc care ofera proprietarilor posibilitatea de a se deplasa cu casa pe apa.

Firma Casa Yacht are in plan sa asigure viitorilor proprietari de astfel de case si o ”curte” de circa 10.000 de metri patrati de lac pentru fiecare constructie.

”Costul unui teren echivalent in zona este de 20-30 de milioane de euro”, spune Chelaru, care adauga ca spera ca prin inchirierea suprafetei de lac respective costul lunar al amplasarii sa fie cu ”sub unu la mie din costul unui teren echivalent”.

|nsa, cei doi investitori spun ca cea mai mare problema este realizarea proiectului pilot, pentru care ar trebui sa aloce cel putin un milion de euro.

Pana cand va fi vandut primul model, promotorii conceptului se invart oarecum intr-un cerc vicios, dupa cum recunoaste si Chelaru: ”Potentialii clienti vor sa vada un model inainte de a cumpara, dar un model este scump si ar trebui vandut inainte de a-l construi”.

Sursa

17 July 2007