Locuintele din insulele greceşti, îndelung râvnite de milionari şi staruri hollywoodiene, înregistrează o scădere a valorii de până la 45% în condiţiile în care criza datoriilor prin care trece Grecia aruncă în aer cererea de reşedinţe de vacanţă, scrie Bloomberg.

O vilă construită pe jumătate de pe insula Mykonos este oferită de brokerii de la Ploumis Sotiropoulos la vânzare la un preţ de 2 milioane de euro, după ce preţul a fost redus cu 500.000 de euro.

Aceeaşi firmă caută un cumpărător pentru o locuinţă cu trei dormitoare pe insula Corfu la un preţ de 750.000 de euro, în scădere de la 1,4 mil. euro. Deocamdată, cumpărătorii se lasă aşteptaţi.

"Lucrurile nu se vor îmbunătăţi până ce perspectivele economice nu se redresează", a declarat Mike Braunholtz, broker în cadrul Prestige Property Group.

Primul-ministru grec George Papandreou impune taxe pe proprietăţile de lux pentru a convinge electoratul că şi cei bogaţi suportă costurile crizei. Pachetul de austeritate al premierului include o taxă suplimentară pe proprietăţile evaluate la peste 5 mil. euro.

Proprietarii de locuinţe cu o valoare de peste 400.000 de euro vor plăti, de asemenea, taxe mai mari. Programul pune presiune pe proprietari şi dezvoltatori să reducă preţurile.
Scăderile de preţuri sunt mai reduse în Spania, Portugalia şi Italia. Preţurile locuinţelor de lux au scăzut cu 8%-10% în Spania de la vârful din 2008, conform Idealista.com.

Piaţa rămâne stabilă în Portugalia, iar în Italia discounturile sunt greu de găsit după ce ţara a ieşit din recesiune în trimestrul trei al anului trecut.

Sursa

29 July 2010