Criza imobiliară şi-a făcut timid simţită prezenţa pe piaţa imobilelor de lux. Oferta restrânsă şi unicitatea imobilelor au reuşit să ţină preţurile sus pe acest segment de piaţă, iar proprietarii nu au simţit cum locuinţele lor se devalorizează de la o lună la alta, spun agenţii imobiliari. Deşi poate părea de necrezut într-o Românie măcinată de probleme economice majore, proprietăţile de milioane de euro îşi găsesc repede cumpărători. Uneori, chiar sunt considerate oportunităţi.

28144-vila_lux.jpgPiaţa imobilelor de lux pare să facă faţă cu succes vremurilor grele pe care le traversăm. Nu trebuie să uităm însă că vorbim de tranzacţii cu multe zerouri, ceea ce înseamnă că nu putem spune că vânzările de lux sunt foarte dese.

Cel mai dificil este ca proprietatea să se potrivească mănuşă pentru cel care cumpără. Cei care caută să locuiască în lux încearcă să-şi personalizeze singuri proprietăţile, pe când proprietăţile de lux sunt, în general, gata personalizate. E greu de găsit cumpărătorul potrivit pentru o proprietate de lux care este gata amenajată şi este la cheie”, declară Claudiu Haţegan, proprietarul Klaus & Partners.

„Avem un imobil finisat de curând cu finisaje de lux, arată foarte bine. Toţi clienţii care au văzut această proprietate nu au avut nimic de comentat legat de calitatea finisajelor sau de execuţia lor, dar gusturile nu se prea discută, ţin de culoare, de felul în care sunt amenajate camerele”, adaugă Mihai Badea, director Imoprest.

De aceea, specialiştii imobiliari recomandă achiziţia vilelor cu arhitectură deosebită în zone de lux ale Capitalei, dar care nu au fost renovate. Astfel, noul proprietar îşi va putea amenaja locuinţa după gustul său. Dar acest lucru înseamnă, de mai multe ori, bătăi de cap, mai ales dacă imobilul necesită şi o reabilitare, şi nu mulţi cumpărători sunt dispuşi să piardă timp cu echipele de muncitori.

Unde găsim vile de lux în Capitală şi la ce preţ?

Zonele sunt deja consacrate pe piaţa imobilelor de lux. Vorbim de Cotroceni, Dorobanţi Capitale, Primăverii, Aviatorilor, zona Kiseleff, Şoseaua Nordului sau Grădina Icoanei-Amzei.

De unde începe luxul? Nu aş zice că începe de la un anumit buget. Dar prima categorie de vile se învârte în jurul valorii de 1 milion euro, plus/minus 200.000 euro. În a doua categorie intră vilele cu un preţ ce variază între 1,5 milioane şi 3 milioane euro. Apoi peste 3 milioane, vorbim de imobile foarte mari, care intră într-o cu totul altă categorie”, explică reprezentantul Klaus & Partners.

Luxul este relativ, dar cert este că se vinde scump în continuare. De exemplu, în Aviatorilor sunt proprietăţi de 350 mp cu teren de 300 – 400 mp, care se vând la 600.000 – 700.000 euro. Putem găsi oferte şi de 3,5 – 4 milioane euro, vorbim însă de alte suprafeţe, imobilul are 1.000 mp construiţi, iar curtea măsoară 700 - 800 mp.

„Nu să găseşti oferte în piaţă e greu - dând o simplă căutare pe site-urile de imobiliare, găseşti. Însă de cele mai multe ori, proprietăţile care reprezintă o oportunitate cu adevărat se vând în spatele acestor site-uri de imobiliare. Mai exact, tranzacţiile imobiliare se fac între cunoscuţi. Preţul a scăzut şi pe segmentul imobilelor de lux, dar a rămas totuşi destul de sus. Putem vorbi de o scădere care se situează undeva între 8 şi 12%, ceea ce nu înseamnă foarte mult”, susţine Emanuel Poştoacă, reprezentant Nordis.

Clienţii nu se sperie de preţul de strigare, ştiu la fel de bine ca şi noi că se poate negocia. De cele mai multe ori, preţul cerut de proprietari este cu 30%, poate chiar şi cu 50% mai mare, apoi intervin negocierile şi valoarea scade, dacă proprietarul este cu adevărat interesat să vândă”, afirmă oficialul Imoprest.

Cine sunt clienţii vilelor de lux?

În general, cei care sunt dispuşi să cumpere lux sunt ambasadele, casele de avocatură sau arhitectură, birourile notariale, firmele care au ajuns la o anumită cifră de afaceri care să le permită o astfel de tranzacţie.

Clienţii sunt, în general, investitori care au bani disponibili şi caută oportunităţi pe piaţă. Se caută cu precădere proprietăţi care au un teren destul de generos şi mă refer la cele care au terenuri de 300-400 mp, unele ajung chiar de 1.000 mp. Nu sunt foarte multe proprietăţi pe piaţă care au terenuri cu suprafeţe mari. Se mai caută, de asemenea, proprietăţile care au o arhitectură deosebită”, conchide Emanuel Poştoacă.

 

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cele mai scumpe proprietăţi scoase la vânzare în Bucureşti


21 November 2012