Început în urmă cu trei ani, ansamblul de 26 de vile din Cernica al constructorului austriac J.Ettinger Bau este încă departe a a fi gata deşi a fost promis spre livrare în 2008. Din vara anului trecut nu s-a făcut mai nimic când vilele erau în diferite faze de execuţie. În prezent, constructorul nu mai are bani să-l termine, este în insolvenţă şi, cel mai probabil, va ajunge în faliment.

15665-cernica.jpg„De peste un an şi jumătate nu s-a mai bătut un cui la acest complex. E greu de crezut că în această perioadă grea se vor găsi investitori dispuşi să bage bani pentru a ajuta la reorganizarea proiectului. Cel mai probabil se va ajunge la vânzarea prin lichidare", a declarat Dan Negreanu, responsabil cu gestionarea proiectului din partea administratorului judiciar Tănasă şi Asociaţii. Acesta susţine că a mai întâlnit cazuri în care anumiţi dezvoltatori au cumpărat la preţuri de lichidare anumite proiecte pentru a le continua. „Ni s-a făcut predarea documentelor, avem acces la tot iar activele sunt în curs de evaluare. Sper să pot să le dau veşti bune creditorilor în următoarele luni", a declarat Negreanu.


Păgubiţi

Ansamblul are doar două-trei vile locuite, vile în care proprietarii s-au văzut nevoiţi să remedieze o serie de neajunsuri cu propriile cheltuieli. Vilele sunt în regim parter şi etaj, având şi grădină. „Printre cele mai mari probleme ale celor care locuiesc acolo au fost cele cu apa. La acestea s-au adăugat cheltuieli mari cu diverse încoluiri şi remedieri făcute", a declarat Negreanu. Ansamblul are vilele acoperite, uşi şi geamuri puse, acesta fiind aspecte care întârzie degradarea. „Trebuia să avem casa gata în octombrie 2008. Ne-au rugat să facem un act adiţional să prelungim până în mai 2009. Suntem în decembrie 2010 şi nu mai avem nici o aşteptare", a declarat Georgiana Gioabă, unul dintre păgubiţi. Aceasta împreună cu soţul său au de recuperat de la austriac aproximativ 3,6 milioane lei (circa 850.000 de euro). „După ce am dat bani, în loc să avanseze construcţia la casa noastră pentru care am plătit, se lucra la celelalte case nevândute, ca să atragă alţi cumpărători. Între timp, familia noastră este mai mare şi tot cu chirie stăm", adaugă Georgiana Gioabă.

Datorii

Firma are datorii de peste 23 de milioane de lei şi niciun creditor nu crede în şansa reorganizării. Principalii creditori sunt Bancpost cu aproximativ 10,6 milioane de lei şi familia Gioabă cu aproximativ 3,6 milioane lei. La aceştia se adaugă datoriile către asociaţi, furnizori de servicii şi primăria Pantelimon.

Constructorul austriac a mai cochetat cu insolvenţa în luna mai a anului 2009. Atunci, insolvenţa i-a fost cerută de West Invest Immogroup pentru o datorie sub 100.000 de euro şi a fost aprobată de Tribunalul Bucureşti. „Firma şi-a rezolvat între timp problema dar a ajuns din nou în situaţia de a nu mai putea continua şi a solicitat singură insolvenţa", a declarat Negreanu.

Pentru a atrage cumpărători, în 2007, firma austriacă promitea potenţialilor cumpărători o excursie în Austria într-un hotel construit de Ettinger Bau. Un alt instrument de marketing a fost acela prin care se pretindea că ansamblul a atras printre cumpărători mai ales angajaţi ai băncilor. „Se pare că suntem suntem singurii end-useri, de fapt end-loseri pagubiţi şi ţepuiţi de Ettinger, un şmecher austriac, venit să se îmbogăţească în România", încheie dezamăgită Georgiana Gioabă.


Sursa

16 December 2010