0-744-b1120turnuri_rzv.jpgSpecialistii sustin ca dezvoltarea pe vertical va bloca centrul orasului. Bucurestiul nu are zgarie-nori, dar va avea in urmatoarea perioada. Chiar daca si in prezent exista cateva imobile inalte, acestea nu corespund standardelor impuse pentru „zgarie-nori”. Schimbarea la fata cu care se va confrunta Bucurestiul se datoreaza oficialilor primariei, sustin specialistii in domeniul imobiliar.

Explicatia este simpla: o cladire tip turn presupune costuri foarte mari, astfel ca, pana acum, investitorii au considerat mai convenabila extinderea pe orizontala. Dar, odata ce primaria a dat semne ca permite ridicarea unor constructii inalte, preturile au fost saltate suficient de sus pentru a lasa in umbra costurile fundatiei unui turn.

„Terenurile din zonele centrale sunt disponibile intr-un numar foarte mic. Acolo unde regimul de inaltime al cladirilor permite constructii inalte, preturile au sarit in aer”, spune Monica Marin, partner manager la agentia EuroMetropola.

Pro si contra inaltimii

Dezvoltarea pe verticala nu este insa cea mai buna varianta, mai ales pentru Bucuresti, un oras cu strazi foarte inguste si locuri de parcare insuficiente.

„Constructia turnurilor va rezolva artificial nevoia de extindere a spatiilor de birouri, creand numeroase ambuteiaje”, ne lamureste Calin Clinciu, de la Euroest. Potrivit acestuia, Capitala ar avea mai multa nevoie de dezvoltare pe orizontala, asa cum prevede proiectul zonei metropolitane.

Potrivit unui comunicat al agentiei EuroMetropola, nici Artur Silvestri, analist si profesor de gestiune imobiliara la Bruxelles, nu este de partea ridicarii acestor proiecte pe care le considera „un masacru urbanistic” prin modificarea unor zone cu traditie.

In schimb, decanul Facultatii de Urbanism a Institutului de Arhitectura „Ion Mincu”, Alexandru Sandu -  coautor al Planului de Urbanism General (PUG) al Bucurestiului -, sustine ca ideea ca s-ar pierde din imaginea traditionala a orasului prin constructia de cladiri inalte este una invechita.

„In orase precum Frankfurt, München sau Paris, spatiul este ideal amenajat desi se practica impletirea stilului modern cu cel traditional”. Arhitectul nu mentioneaza insa faptul ca orasele amintite dispun de parcari subterane, tuneluri si poduri care faciliteaza circulatia. Potrivit lui Sandu, zonele potrivite si sigure pentru ridicarea unor constuctii inalte sunt: intrarea prin Pantelimon dinspre Autostrada Soarelui, cartierul Titan, Drumul Taberei, zona Vacaresti si Piata Victoriei.

Conform dictionarelor, un zgarie-nori este orice cladire mai inalta de 150 metri - adica are cel putin 30 de etaje. In Capitala, cel mai inalt varf il are Casa Presei Libere (104 metri), dar cel mai inalt imobil este considerat Turnul de Incercare al Ascensoarelor, care atinge 97 de metri.

Pe locul doi se afla turnul BRD, de 87 de metri, urmat de Hotelul Intercontinental, de 77 de metri. In constructie se afla insa cladiri mai inalte: Tower Central International, de 100 de metri, Cefin Real Estate, ce va avea 125 de metri sau Ana Tower, de 117 metri.

Sursa

17 August 2007