În ultimii ani, Viena este constant în topul oraşelor cu cel mai ridicat nivel de trai, conform analizelor companiei Mercer Consulting. Raportul analizează aproape 40 de criterii de calitate a vieţii, printre care segmentul politic, social, economic, factorii de mediu, siguranţa personală, domeniul medical, variantele de educaţie, transportul şi alte servicii publice.

19443-palatul-schonbrunn-3.jpgCapitala austriacă este un oraş relativ compact, cu un sistem de transport public foarte bine pus la punct. Studenţii şi cei cu pretenţii scăzute pot găsi oferte de cazare foarte bune în toate zonele oraşului, dar în centru nu sunt locuinţe foarte accesibile din punct de vedere al preţului. Pe străzi precum Mariahilferstrasse sau Kärntner Strasse se înghesuie cei mai mulţi turişti şi  numeroase magazine, în timp ce viaţa de noapte este concetrată în Inner Stadt, Leopoldstadt sau Copa Cagrana din Donaustadt.

Asemănările etnice şi culturale sunt un criteriu pentru socializare

Viena este una dintre cele mai scumpe capitale ale Europei. Deşi extrem de amabili, vienezii nu leagă prietenii la cataramă cu străinii. Astfel că expaţii care se mută aici preferă să se adune în cartiere unde se ştie că locuiesc străini, precum districtele 18 şi 19. În aceste districte din nord-vestul Vienei sunt cele mai multe agenţii imobiliare cu angajaţi vorbitori de limba engleză, multe şcoli internaţionale, precum şi sedii de companii din alte ţări. Ambele cartiere au o ofertă bogată de case vechi şi blocuri cu apartamente, dar preţul de închiriere sau achiziţie nu este mai mic faţă de alte zone ale Vienei.

Majoritatea proprietăţilor vieneze sunt deţinute de asociaţii

Viena are un grad de împroprietărire relativ scăzut comparativ cu alte oraşe europene - 82% dintre vienezi locuiesc cu chirie, procentul la nivel de ţară fiind mai mic - 40% dintre austrieci stau într-o locuinţă închiriată. Gradul de închiriere din Viena a rămas atât de ridicat comparativ cu restul ţării şi din pricina unui tipar de împroprietărire relativ neobişnuit în centrul oraşului. Fonduri de investiţii, instituţii bancare şi companii sunt deţinătorii a circa 70% din segmentul rezidenţial din centrul Vienei.

Străinii care plănuiesc să stea cel puţin câţiva ani în Capitala Valsului pot lua în considerare achiziţia unui apartament. Cu toate acestea, investiţiile imobiliare cu scop speculativ nu sunt o idee foarte bună pentru acest oraş, deoarece preţurile proprietăţilor au tendinţa să fie foarte stabile.

Apartamentele de tip studio sunt cele mai accesibile investiţii, apartamentele spaţioase sunt mai mult decât dublul preţului studiourilor, iar casele unifamiliale costă de la cel puţin patru ori mai mult.

• Preţul mediu pentru apartamentele centrale sau semi-centrale este de 2.600 euro/mp.

Ca şi obicei, taxele aferente unei tranzacţii ajung la 9% din valoarea imobilului, nemaipunând la socoteală costurile notariale sau comisionul agenţiei imobiliare. De cele mai multe ori, tranzacţiile private implică contracte conform cărora proprietarul iniţial poate veni în inspecţii regulate şi poate insista în semnarea unor acte care interzic sau limitează modificări ale faţadelor sau ale interiorului imobilului.

Apartamentele mari sunt din ce în ce mai cerute de chiriaşi

Preţul de închiriere a apartamentelor variază foarte mult în funcţie de cartier. Mai mult, chiriile au început să crească în ultimul an, în special la apartamentele situate într-o zonă bună sau la proprietăţile din gama de top. În primul district, inima şi centrul istoric al Vienei, valoarea proprietăţilor s-a dublat în ultimii zece ani. Aceste creşteri de preţ se datorează cererii mari corelate cu lipsa de oferte noi. În ultimul timp s-a înregistrat o creştere substanţială de cereri pentru locuinţele mai spaţioase (de la 100 mp în sus) în zona centrală. Cu o oferta limitată de unităţi locative mari, preţul acestui tip de apartamente a crescut mult mai repede decât al locuinţelor cu suprafaţă mică.

Chiria medie lunară:

• Apartament cu un dormitor - central: 675 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central sau semicentral: 1.500 euro/lună
Sursa: Numbeo Cost of Living

Ofertă bogată de apartamente în regim hotelier

Fiind centru cultural, educaţional şi de afaceri, Viena etalează o largă ofertă de apartamente de închiriat în regim hotelier. Durata închirierii poate fi chiar de un an sau mai mult, dar turiştii care caută o astfel de locuinţă pentru o perioadă mai mică de o săptămână se pot lovi de refuzul proprietarilor.

Apartamentele frumoase, în stil vechi, pot avea mobilă stil, lucrări de artă originale sau ornamente. Acest tip de locuinţe se închiriază la preţ dublu faţă de apartamentele moderne şi pot avea incluse în preţ serviciile unei menajere şi portar de bloc. Chiria pe o noapte percepută pentru un apartament standard în regim hotelier este similară cu preţul pe o noapte al unei camere dintr-un hotel vienez de trei stele.

 

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară din Austria sfidează restul Europei

 
 

25 June 2011