Linişte, verdeaţă, parc, mijloace de transport în comun de suprafaţă, metrou... O serie de atuuri pe care proprietarii din zona Vatra Luminoasă-Basarabia le scot în faţă atunci când vor să-şi vândă locuinţele. Din păcate însă, toate aceste avantaje plus preţurile locuinţelor în scădere tot nu îi conving pe potenţialii cumpărători să scoată banii din buzunar.


"Vânzările se desfăşoară într-un ritm nu foarte alert. Sunt cumpărători care îşi doresc foarte mult să achiziţioneze în zonă şi în momentul în care îşi găsesc proprietatea dorită, la un preţ pe care sunt dispuşi să-l plătească se fac tranzacţii" susţine Florentina Ghiţă, consultant imobiliar Neocasa.

Cele mai căutate apartamente sunt în această zonă cele de două camere. Dar, scăderea preţurilor din ultimii doi ani a crescut interesul cumpărătorilor pentru apartamentele cu trei şi patru camere din zona Basarabia.

"O garsonieră costă undeva între 35-40.000 Euro. Într-un bloc mai nou undeva între 40.000 - 50.000 Euro, depinde dacă este decomandată sau semidecomandată sau cât de multe îmbunătăţiri are respectiva garsonieră" ne-a declarat Ionuţ Sterea, consilier imobiliar Sud Est Imobiliare.

Apartamentele cu două camere pornesc de la 60.000 de Euro şi ajung la 70.000 de Euro.

"Trei camere sunt 75.000 -90.000 de euro, depinde de îmbunătăţiri, poziţie, de accesul către un metrou sau alte mijloace de transport în comun" apreciază Florentina Ghiţă, consultant imobiliar Neocasa.

Vatra Luminoasă se numără printre zonele exclusiviste ale Capitalei, spun agenţii imobiliari. Locuinţele sunt ceva mai scumpe, iar cei care cumpără aici au în general bani cash.

"Garsonierele pornesc de la 40.000 de euro, depinde de îmbunătăţiri şi ajung la 55.000 de  Euro. Cât costă două camere, trei camere? Depinde şi de suprafaţa apartamentului pentru că sunt apartamente în zona Vatra Luminoasă foarte spaţioase, suprafeţe de până la 78 mp în blocurile ruseşti. Două camere în zona Vatra Luminoasă se găsesc între 60.000 - 100.000 de Euro" declară Ionuţ Sterea, consilier imobiliar Sud Est Imobiliare.

"Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor în zonă faţă de acum un an-doi ani? Faţă de perioada similară din 2009 ele nu au scăzut foarte mult. Au scăzut cu 10-15%. Dacă în 2009, metrul pătrat era undeva la 1430 - 1450 Euro, acum este undeva la 1300 Euro şi se mai pot negocia probabil aceste preţuri. Faţă de 2008 reducerile sunt ceva mai substanţiale, undeva între 40-45%" estimează Florentina Ghiţă, consultant imobiliar Neocasa.

Şi mai este loc pentru ieftiniri. Agenţii imobiliari estimează că preţurile vor mai scădea cu aproximativ 10%. Deşi sunt destul de vechi şi au terenuri mici, vilele din zona Vatra Luminoasă sunt căutate de cumpărători, susţin analiştii imobiliari. Preţurile pornesc de la 150 mii Euro şi ajung până la 1 milion de Euro.

Cei interesaţi de o locuinţă nouă să nu se aştepte la o ofertă bogată.

"Sunt apartamente noi în zonă, nu este un segment foarte bine dezvoltat, dar putem găsi imobile de locuinţe noi. În ce zonă? Chiar aici pe bulevardul Basarabia noi promovăm o ofertă, mai putem găsi tot pe bulevardul Basarabia, zona dinspre Titan, cam acestea sunt zonele" susţine Florentina Ghiţă, consultant imobiliar Neocasa.

Nici despre piaţa chiriilor nu putem spune că este una puternică în zonă.

"Sunt foarte mulţi cu Prima Casă care preferă să facă un credit cu Prima Casă şi să cumpere un apartament şi să nu mai plătească chirie" este de părere Ionuţ Sterea, consilier imobiliar Sud Est Imobiliare.

Chiriile pentru garsoniere sunt în jurul valorii de 250 Euro pe lună. Două camere se închiriază între 280-300 Euro, iar trei camere între 350-360 Euro pe lună. La capitolul avantaje mai putem trece faptul că Basarabia-Vatra Luminoasă este o zonă semicentrală de unde se poate ajunge uşor în centru, dar şi în zona de nord.

"Sunt locuri de joacă în cartier? Sunt pe Bucovina, sunt frumos amenajate, parcă este o altă lume, te atrage, pentru câini special amenajat" (locuitor în zonă).

"Zona ar fi frumoasă, dar e lumea dezordonată. De altfel, e foarte frumos că e verde" (locuitor în zonă).

"Aţi pleca din acest cartier? Nu. De ce? Ce să caut? Ştiu eu ce e în alte cartiere, ca în sectorul 3 nu ştiu dacă mai găseşti" (locuitor în zonă).

"Avem şi dezavantaje ca în orice zonă. Poate traficul este mai aglomerat, dar unde în Bucureşti nu este? Dar putem contracara acest aspect cu metroul, mijloacele de transport în comun" afirmă Florentina Ghiţă, consultant imobiliar Neocasa.

"Cum e traficul în zonă? E cam greu. Tot timpul? Dimineaţa şi seara, după masă e linişte" (locuitor în zonă).

Şi încă un dezavantaj al zonei este vechimea imobilelor.


Avantaje:

  • Zonă semicentrală, verde, liniştită
  • Mijloace de transport în comun de suprafaţă
  • Metrou
  • Parc
  • Stadionul Lia Manoliu şi patinoarul Flamaropol
  • Spaţii de joacă pentru copii
  • Locuri de parcare


Dezavantaje:

  • Trafic la orele de vârf
  • Blocuri vechi, unele cu suprafeţe mici







27 May 2010