Ce poate fi mai atractiv într-o perioadă de criză pe piaţa imobiliară, decât o reclamă ce anunţă reduceri de preţ? Cele mai frecvente promoţii practicate la târgurile imobiliare sunt discounturile.

VIDEO Promoţii de ochii crizeiÎn ce priveşte numărul vizitatorilor în prima zi, am rămas surprinşi să observăm că au venit destul de mulţi. Se parea că promovarea intensă a evenimentului realizata de organizatori  a stârnit curiozitatea bucureştenilor dornici să afle ce se mai întâmplă pe piaţa imobiliară. (vezi VIDEO)

Anunţate cu surle şi trâmbiţe reducerile de preţ acordate pe perioada evenimentului, sunt în general doar o tactică de marketing menită să-i determine pe vizitatori să se grăbească în rezervarea unei locuinţe. De cele mai multe ori, aceste promoţii sunt oferite şi înainte şi după organizarea târgului.  

Cea mai frecventă reducere pe care o întâlnim în cadrul Târgului Naţional Imobiliar deschis zilele acestea la Palatul Parlamentului, este cea de 10% din totalul locuinţei. Promoţia ar fi tentantă dacă o garsonieră nu ar costa 130.000 de euro, iar un apartament cu trei camere 255.000 euro. Nesemnificativă, dacă mai punem la socoteală că vânzările au scăzut dramatic, băncile acordă cu greu credite, iar cumpărătorii aşteaptă marea ieftinire a locuinţelor. Ne-am fi aşteptat la reduceri mai mari pe astfel de vremuri. Dar se pare că dezvoltatorii imobiliari nu sunt foarte ingrijoraţi de scăderea vânzărilor, încât să taie mai zdravăn din preţurile locuinţelor.

De altfel, reducerea de 10% este un bonus oferit la mai toate evenimentele imobiliare, chiar şi pe vremea când piaţa imobiliară era pe val.  Spre exemplu, în octombrie 2007, la târgurile imobiliare organizate în acea lună, dezvoltatorii veneau tot cu o reducere de 10%.

Iar preţurile sunt comparabile cu cele de astăzi, când piaţa imobiliară este blocată.

Sunt situaţii în care reducerea ajunge şi la 20% din valoarea locuinţei. Dacă în prima fază par atractiv, la o analiză mai atentă clientul află că pentru a se bucura de o astfel de reducere trebuie să achite în totalitate valoarea apartamentului de la bun început, chiar dacă lucrările nici nu au început.

O altă găselniţă este oferirea unei bucătării utilate în preţul apartamentului. Dar cât poţi economisi, încât să te poţi lăuda cu o astfel de promoţie? Asta în condiţiile în care un apartament nou de două camere, în Bucureşti, sare de 150.000 de euro. Un alt bonus care ne face să credem că dezvoltatorilor nu le-a ajuns cuţitul la os şi nu au intrat în criză.

Loc de parcare gratis! Sună bine, mai ales acum când numărul maşinilor înmatriculate în Capitală creşte vertiginos, iar parcarea în faţa blocului se lasă mai mereu cu ceartă între vecini. Dar să fie oare gratis sau construtorul a avut grijă să-l includă în preţul apartamentului? Fie ca este sau nu aşa, cumpărătorul se poate lăuda în faţa soacrei că pe lângă accesul gratuit la saună şi la sala de fitness a compexului, a obţinut şi un loc de parcare gratis.

UPDATE: La finalul evenimentului bilantul tranzactiilor efective,  nu este prea imbucurator: doar cinci apartamente au fost rezervate din cele 6.000 care au fost prezentate.

Alti investitori nu se lauda cu vanzari, dar spun ca, in urmatoarele saptamani, vor fi ocupati. Multi eventuali clienti si-au facut programare ca sa le vada apartamentele. Este si cazul unui complex din Militari, unde metrul patrat este de 950 de euro cu tot cu TVA conform PROtv.

6 February 2009