Piața imobiliară trebuie să fie reglementată. Ne aflăm într-unul dintre momentele-cheie, în care putem preîntâmpina problemele care vor veni odată cu următoarea criză. Specialiștii din sectorul imobiliar trebuie să fie protejați, pentru a putea câștiga și păstra încrederea oamenilor. A venit timpul ca ”agent imobiliar” să însemne mai mult decât un intermediar care repostează anunțurile proprietarilor. Ilias Papageorgiadis a dezvoltat toate aceste subiecte în emisiunea ”ZAI la o cafea” cu Răzvan Muntean.

41875-ilias-wide.jpg

Drumul de la Katerini la București. Reset!

În 2004, Ilias Papageorgiadis, jurnalist respectat și un bun specialist în relații publice, din Katerini, a luat o decizie care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Grecul a lăsat totul în urmă și a venit la București.

”România nu este destinația mea, este destinul meu”, spune Ilias, care nu s-a temut să o ia de la capăt într-o țară nouă, în care nu cunoștea pe nimeni și nimic. ”Dacă vrei să mori, încearcă să mori când înoți în ocean, nu într-un pahar cu apă”. Sunt vorbele tatălui său, care l-au făcut să aibă curajul de a-și încerca norocul într-un domeniu despre care nu știa nimic: imobiliarele.

”Cum putem numi 1000 de greșeli într-un singur cuvânt? Experiență!”, spune optimist grecul care a văzut în România șansa unei vieți mai bune.

”Pe vremuri, m-a pasionat foarte mult ideea că imobiliarele au reprezentat pentru România unul din două-trei sectoare nu numai cu potențial economic, dar cu potențial să schimbe viața oamenilor și să îi facă să se simtă mai bine. Pentru că, în 2004, deja, au fost unii români care au considerat că un apartament nou, o proprietate nouă reprezintă pentru ei, înainte de tot, o mândrie și o schimbare de viață în comparație cu locația în care au stat în perioada comunismului.”


O abordare diferită poate aduce succesul în afaceri

Faptul că a avut fler, perspectivă și o abordare diferită față de ceilalți a fost determinant.

” Eu nu am schimbat o țară și o viață ca să fac numai închirieri de apartamente. În 2005, am luat o decizie care, atunci, a fost un pic ciudată. Am zis că, dacă în București prețurile au explodat, va începe să apară interes și pentru orașele de lângă. În fiecare joi, vineri, luam ziarele și căutam agenți imobiliari din alte orașe: Craiova, Pitești, Brașov, Ploiești, Brăila, Galați, Constanța.

În fiecare duminică în care am fost în țară, când lumea se întorcea din cluburi, eu mergeam într-un oraș. Acolo am pregătit 20 de întâlniri cu agenți imobiliari. În 3-4-5 luni, am reușit să creez un portofoliu cu proprietăți serioase, cu acte în ordine, din alte orașe. Și cu ele am început să mă duc la companii mai mari și să le propun să înceapă ceva la nivel local. Internetul nu era cum este azi… Asta m-a ajutat să prind o oportunitate.”


Cum recunoști un agent imobiliar bun?

Grecul nu a fost primit cu deschidere de viitorii colegi de breaslă. ”Lumea vorbea urât cu tine doar pentru că voiai să muncești duminica.”

Ilias Papageorgiadis a avut de-a face cu tot felul de oameni. Asta nu l-a făcut însă să-și schimbe atitudinea, să-și piardă optimismul sau determinarea. Dimpotrivă.

”Am colaborat cu peste 130 de agenți imobiliari din 14 orașe din România. Nimeni nu zice că l-am furat cu un euro, un leu sau că ce am avut de împărțit nu am împărțit corect.”

Acum, experiența își spune cuvântul. Poate recunoaște un agent imobiliar bun imediat.

”Cum recunoști un agent imobiliar bun?

  1. 1. Vorbește politicos. Nu are fițe. Nu are probleme psihice de rezolvat cu mine la telefon, să simtă că el este important
  2. 2. Este informat în legătură cu proprietatea despre care vorbește.
  3. 3. Încearcă să înțeleagă care sunt problemele tale.
  4. 4. Dacă îl întrebi: proprietatea asta are și dezavantaje?, îți spune măcar unul, nu îți spune că totul e perfect. Nu există proprietate perfectă, nicăieri în lume.
  5. 5. Când se prezintă la întâlnire se prezintă cu respect de sine, nu arată în ultimul hal.
  6. 6. Când vorbești, când întrebi ceva, dacă nu știe, notează, dacă știe, răspunde în mod serios.”

Consultantul imobiliar, un partener de cursă lungă

Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie, consideră Ilias.

O problemă pe care o avem noi, ca breaslă, și aici mă refer chiar la companii multinaționale: nu am fost în stare să explicăm și să dovedim unui dezvoltator sau unui investitor care urmează să fie dezvoltator că, atunci când începe el să discute despre o proprietate, o investiție, o dezvoltare, dacă a vorbit cu arhitectul său, trebuie imediat să vorbească și cu un consultant imobiliar. La marea majoritate din cazuri nu se întâmplă asta. Și ajung la noi după ce au scos niște proiecte care nu sunt neapărat vandabile. Și deja este târziu sau sunt multe probleme. Dar greșeala este a noastră. Noi nu le-am dovedit lor că suntem în stare să facem. Excepțiile confirmă regula.

”Eu acum m-am concentrat strict la investiții – când e vorba despre pachete de apartamente, terenuri sau spații comerciale sau clădiri de birouri și pentru dezvoltare imobiliară. Vorbim strict despre București, despre terenuri în zone bune sau lângă metrou, cu autorizație de construcție, apartamente nu foarte multe, medii spre puține, cu prețuri sub prețul pieței – 10%.

Mă implic în dezvoltare cu tot. Dorim să lucrăm cu foarte puțini investitori. Să fim o companie boutique și să fim siguri că omul este serios, chiar o să investească și să evităm niște probleme.

Cum a plecat ideea? Ei au venit la mine și mi-au spus: vreau să îți asumi că ajungem la X randamente. Mereu randamentele mele sunt mult mai joase decât randamentele promise de alți colegi. Nu sunt foarte eficient, nu sunt foarte deștept, nu reușesc eu să fac ce spun ei :). Eu mereu merg pe ideea de a securiza un profit și, după aceea, vedem dacă îl creștem, nu merg cu maximalizare.

Deci, din momentul în care vii la mine și spui da, facem un proiect, dar vreau să am măcar 20% pe an, vin și spun: da, facem asta, dar trebuie să mă implic. De la teren, de la acte, să vedem cum construim, să vedem care este conceptul și așa mai departe.

În momentul de față, avem o grămadă de oameni, majoritatea, care nu folosesc serviciile unui consultant imobiliar. Eu cred că pierd.”


Reglementarea sectorului imobiliar este necesară

Ilias a văzut nu doar potențialul nișei pe care s-a axat, ci și problemele cu care se confruntă piața imobiliară.

”Eu am venit cu un proiect de lege și am propus să schimbăm fundamental piața românească. În sensul în care noi, ca agenți imobiliari, consultanți imobiliari, să ne asumăm niște obligații și să cerem pentru obligațiile acestea să avem niște avantaje. S-a dovedit că 90% nu au vrut asta.

Cred că ar trebui să avem o federație cu foarte multe asociații imobiliare. De la proprietari la agenți și toți cei care sunt implicați. Am cerut să fie reglementat sectorul acesta cum este reglementat cel de asigurări.

Când este vorba despre imobiliare, vorbim despre miliarde de euro. Zeci de miliarde. Imobiliarele reprezintă singurul subiect din viață unde toată lumea va face ceva: va închiria, va cumpăra, va vinde, va avea o proprietate. Imobiliarele îți schimbă viața. Spre bine sau spre rău.

Avem un sector cu o pondere uriașă în viața oamenilor. Trebuie o reglementare de sus și trebuie să fie reguli foarte dure.”


Aștept o criză la nivel mondial în 2018 sau 2019

41877-img_0193.jpgDeși optimist de felul său, Ilias spune că se așteaptă la o nouă criză.

”Va veni criza – nu din cauza României, dar aștept o criză la anul, probabil. Este părerea mea. La sfârșitul anului sau în anul următor aștept o criză la nivel mondial. Și asta va afecta și România.”  

Grecul crede însă că românii au învățat multe din criza din 2008, iar acum lucrurile nu vor mai fi atât de grave.  

”În 2006-2007 au mers foarte multe soții, care au văzut, prima dată în viața lor, mulți bani și-i spuneau soțului: să cumpărăm nu un apartament de 100, ci un apartament de 300 de mp, ca să arate mai frumos. Acum nu mai avem situații de genul acesta. Lumea este mult mai conștientă. Criza a fost prima criză mare în România după comunism. Ne-a educat pe toți. În ziua de azi, investițiile se fac nu neapărat ca să crească mult prețul apartamentului, ci pentru randament. Decât să ai bani în bancă cu 1%, să cumperi un apartament cu 4-5-6. Și este ceva rațional. Și încă ceva: în 2018 depozitele sunt cu 25% mai mari decât împrumuturile. Avem una dintre cele mai sănătoase economii.

Nu mă aștept ca prețurile să scadă dramatic, cum au scăzut în 2009-2010. Majoritatea proiectelor vor fi dezvoltate și livrate pentru că, din ce știu, sunt foarte multe spre vânzare. Dar, cu siguranță, prețurile terenurilor vor scadea. Ce se întâmplă astăzi cu unele proprietăți este la limita înțelegerii, au depășit prețul din 2008. Vorbim despre terenurile cu autorizație de construcție din București. Și nu numai. Și în Cluj, și în Timișoara. La terenuri chiar consider că este o problemă, însă la apartamente, în special la cele noi și cele cu standarde civilizate nu va fi o o scădere dramatică. Poate 10-20%, nu 50-70%, cum a fost. Și nici nu va fi ceva pe termen foarte lung. Pentru că majoritatea sunt cumpărate cu banii jos sau cu credite foarte bine securizate. Pentru că s-a construit mult mai bine, economia este diferită, lumea acum are venituri să susțină investițiile și așa mai departe.

Există și excepții. Există niște dezvoltatori care au luat-o razna și au impresia că o să ne fure pe toți și vor pleca în Bahamas. Dacă le iese, bravo lor. Acesta este un risc. Există unii care speculează niște prețuri foarte mari și cresc într-un mod accelerant. Dacă piața cumpără, e problema pieței. Dar, în peste 80% din cazuri, avem de-a face, în România, cu o piață foarte sănătoasă. N-are nicio treabă cu 2008. Problema va veni din afară. Nu din România.”


Un grec este președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz

Ilias nu vrea să îmbunătățească doar sectorul imobiliar. Grecul vrea o Românie mai bună, cu un aer mai curat și, spre deosebire de cei mai mulți români, se implică activ în rezolvarea problemelor. Așa se face că Ilias Papageorgiadis este președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz.

”România a fost una dintre primele țări din lume care s-a ocupat de biogaz. În anii 70-80 a avut sute de stații. Românii au fost în vârful lumii. Faptul că nu au mai vrut nimic și au zis: mai bine poluăm. e mai ușor. Faptul că am propus tuturor prietenilor mei să facem o asociație de biomasă și biogaz ca să curățăm mediul înconjurător și le spuneam: fii tu președinte, ești român. Toată lumea îmi spunea: am treabă, mai tarziu. Acum facem bani. Eu am zis: nu! Hai să facem, să nu lăsăm așa. Am creat asociația aceasta. Atunci am fost puțini, acum suntem foarte mulți.

Sunt foarte fericit. Nu este o afacere, este un hobby. Acum avem un proiect de lege în Parlament, care are legătură cu biomasa și biogazul – bioenergia. Ce înseamnă asta? Luăm deșeuri menajere, din supermarket, agricole, tot felul de deșeuri, din industria alimentară și le transformăm în energie electrică și termică. Nu mai poluăm.

Schimbăm radical mediul nostru spre bine. Nu mai ajunge la groapa de gunoi aproape nimic. Lumea discută despre colectarea selectivă. Noi ne ocupăm după. Dacă reușim ca acest proiect să fie votat, în cinci ani nu vei recunoaște România. De la 97% din gunoi, cât ajunge azi la groapă, în cinci ani de zile vom ajunge la 40%.”

5 March 2018