Considerată vedeta turismului românesc de pe litoral, în anii de dinainte de '89, staţiunea Neptun a pierdut locul fruntaş în favoarea Perlei Litoralului Românesc, Mamaia. Rămâne însă printre cele mai apreciate staţiuni de la Marea Neagră.

În ultimii ani s-a investit şi aici, iar cei care nu au mai trecut de ceva timp prin Neptun chiar pot observa o schimbare, hoteluri renovate, terase cochete, cluburi de noapte.

"Neptun-Olimp din ce am sesizat în ultimii ani a început să recupereze din faima de altă dată, era una dintre cele mai elegante staţiuni de pe litoralul românesc, vorbesc de perioadă de dinainte de '89, aşa încât au început să se îndrepte spre această zonă de litoral şi oameni cu ceva dare de mână" este de părere Marius Meruţă, PR Coordonator PR Transilvania Travel.

Cu toate acestea nu putem spune că Neptun-Olimp este cu mult mai scumpă decât celelalte staţiuni, cum ar fi de exemplu Eforie Nord, Jupiter sau Costineşti. Cazarea într-un hotel de trei stele costă în general, în plin sezon aproximativ 300 lei/noapte.

Un pachet de o săptămână, cu şase nopţi de cazare şi mic dejun inclus ajunge la 1700 de lei de persoană.

Confortul de la patru stele creşte preţurile în medie cu 100 lei/noapte de persoană. Astfel, o noapte într-un hotel de patru stele porneşte de la 400 lei. Dacă vă mulţumiţi şi cu standarde de două stele veţi plăti la jumătate pentru o cameră dublă.

"Am venit să ne relaxăm. De ce aici? Pentru că nu am mai fost niciodată, dar ne place. Unde staţi? La hotel. Cât aţi plătit pentru o vacanţă? 1200 lei. Este un preţ bun? Accesibil. Avem incluse cazarea şi o masă, suntem patru persoane" (turist)

„Unde staţi? La o garsonieră. Aţi închiriat o gasronieră? Da, 80 de lei/noapte. E mai avantajos, am stat şi la hotel şi nu ne-a plăcut" (turistă)

Sunt şi variante mai ieftine, dar şi condiţii mai slabe. Cu 60 de lei pe noapte puteţi închiria o garsonieră fără aer condiţionat.

O cameră cu aer condiţionat într-o vilă costă 120 lei pe noapte, cu 40 de lei mai mult decât una care nu oferă un astfel de confort.

Prânzul pentru o persoană sare la o terasă din Neptun de 25 lei şi aveţi inclus felul întâi şi doi, desert şi o bere. Dacă mai puneţi şi atenţia pentru chelner vă apropiaţi de 30 de lei.

Cât costă un prânz în Neptun-Olimp?
Ciorbă de burtă 7 lei
Sărmăluţe cu mămăliguţă şi smântână 8,5 lei
Papanaş 5 lei
Bere 5 lei

Dacă doriţi un prânz mai uşor, veţi avea şi o notă de plată mai lejeră. De exemplu, o ciorbiţă de legume, cu salată bulgărească, pulpă de pui la rotisor şi un suc costă 23 de lei.

Ciorbiţă de legume 5 lei
Salată bulgărească 6,5 lei
Pulpă de pui la rotisor 6,5 lei
Suc 5 lei

„Cât costă coşuleţul de zmeură? 10 lei, după client 8 lei. De unde le aduceţi? De la Braşov. Merită să le aduceţi tocmai de acolo? Ce să facem? Foamea ne trimite în toate direcţiile. Cumpără turiştii? Unii cumpără, alţii nu. Negociază de la 10 lei la 8 lei, două la 15 lei" (comerciant ambulant)

„De ce aţi venit în Neptun şi nu v-aţi dus în altă staţiune? Am mai fost acum un an aici şi am zis să revenim. Ce vă place aici? Atmosfera e liniştită pe plajă nu ca în alte părţi unde să te şicaneze unii şi alţii. Preţurile cum sunt? Acceptabile" (turist)

„Mi se pare cel mai curat loc, au foarte multe variaţii de distracţii. Sunteţi cu copilul, este uşor să găsiţi locuri de joacă? Bineînţeles, sunt multe, nu este o problemă. Preţurile cum vi se par? Acceptabile faţă de anul trecut, mai ales că este criză financiară" (turistă)

În staţiune, există posibilităţi diverse de practicare a sporturilor nautice atât pe mare, cât şi pe lacul Neptun.

"Avem plimbare cu banana sau cu şalupa dacă vor şi cu skijet-ul. Cât costă? Cu banana 10 lei de persoană, cu skijet-ul depinde, 10 minute 70 lei, o jumătate de ora 160 lei. Aveţi clienţi? Da sunt, în weekend-ul trecut au fost destul de mulţi. Cine vrea astfel de distracţii? Tinerii în special, grupuri, iar cu skijet-ul lumea care are şi bani, că e cam scump" spune Victor Săcuiu, reprezentant firmă închirieri echipamente pentru sporturi nautice.

Totodată, sunt o mulţime de terenuri de tenis şi minigolf. O plimbare de o jumătate de o oră cu ATV-ul costă 100 lei pentru un adult şi 60 de lei pentru copii.

Pe plajă puteţi închiria un şezlong şi o umbrelă cu 15 lei pe zi. Dacă doriţi să vă răsfăţaţi un pic mai mult, puteţi alege un baldachin, costă 60 lei pe zi. Marginea plajei este flancată de o mulţime de terase şi restaurante cu preţuri variate. Şi tot aproape de plajă se află un bazar unde puteţi cumpăra tot soiul de suveniruri.

„Rămâne o staţiune foarte frumoasă, foarte specială în ce priveşte poziţionarea, e într-o zonă cu mult mai multă verdeaţă poate decât în oricare altă parte a litoralului de la noi. E acolo rezervaţia stejarilor de la Comorova, este un alt aer la propriu şi la figurat.

E ceva să simţi un pic de răcoare şi un miros de răşinoase şi să vezi marea dacă te uiţi cu coada ochiului" afirmă Marius Meruţă, PR Coordonator PR Transilvania Travel.

30 July 2010