Bancile romanesti sunt institutii solide, o spun la unison reprezentantii institutiilor financiare si oficialii BNR.

Bancile ar vrea sa acorde credite, dar nu au cuiIar cele 10 miliarde de euro pe care ar trebui sa le inapoieze anul acesta bancilor-mama din vest vor fi inlocuite in mare parte cu noi linii de finantare. Vestea proasta este ca pentru oamenii de rand creditele se vor acorda tot cu greutate, in conditii stricte.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, volumul creditelor luate de romani, atat in lei, cat si in valuta, a scazut si in ianuarie, pentru a 3-a luna consecutiva.

Bancherii sustin ca desi ei acorda imprumuturi, clientii sunt cei care ii evita. Problema consta in faptul ca s-au inasprit foarte mult conditiile de creditare, iar multi dintre potentialii clienti pleaca de la ideea ca nu se mai incadreaza oricum in cerintele impuse de banci.

Si dobanzile au crescut foarte mult. De exemplu, pentru un credit imobiliar luat pe 30 de ani dobanzile variaza intre 11,5 si 30% la lei si intre 9 si 16% la euro.

Anul acesta bancile romanesti ar fi trebuit sa inapoieze deja celebrele imprumuturi luate de la bancile mama. Si totusi, potrivit oficialilor BNR, in ciuda perioadei de criza 9 din cele 10 miliarde nu o sa iasa din Romania.

Problema este ca banii vor fi folositi ca sa acopere creditele gata acordate. In schimb, pentru imprumuturile noi resursele sunt limitate, iar conditiile drastice. Bancile cer un avans de 25-30%, nu mai iau in calcul toate veniturile omului, iar perioada de creditare a scazut in cazul multor institutii finaciare.

Pe romaneste, bancherii vor da mai departe bani, insa vor fi mult mai atenti cui.

Sursa

25 February 2009