Într-un interviu în exclusivitate pentru Imopedia.ro, politicianul Victor Ciorbea, fost premier declară: „Eu cred că la noi avântul acesta al pieţei imobiliare a fost generat de faptul că fiecare om visează să aibă o locuinţă şi că de 20 de ani nu s-a prea făcut nimic concret pentru oamenii obişnuiţi. ANL a funcţionat mai mult pentru nişte găşti guvernamentale"

Victor Ciorbea: “ANL a funcţionat mai mult pentru nişte găşti guvernamentale”Cât de mult s-a schimbat piaţa imobiliară din România faţă de anii trecuţi?

Fără îndoială s-a transformat. În calitate de proprietar al unei case şi al unui apartament sigur nu sunt fericit că a avut loc o scădere dramatică a preţurilor acestora şi a terenurilor aferente. 

Însă această criză modială în mod sigur apropie de realitate preţurile în materie imobiliară.

Fondurile de la UE şi FMI şi recentele măsuri guvernamentale ar putea ajuta piaţa imobiliară din România?

Nu cred. Dacă se reia creditarea, poate că unii dintre cei fără locuinţe care au venituri mai mari, poate, poate vor încerca să revină la încercarea de a cumpăra o locuinţă. În general, nu văd facilităţi deosebite. Bine ar fi ca sumele care se vor îndrepta spre filialele băncilor să nu zboare încetişor spre băcnile mame şi aşa mai departe.

Cine a fost cel mai afectat de această criză?

Indiscutabil, omul de rând. Investitorii, de bine de rău, în decursul timpului au profitat de pe urma preţurilor foarte mari. Deci mai au resurse, cel puţin investitorii mari, pentru a putea continua. În schimb, omul obişnuit s-a văzut în imposibilitatea de a mai avea acces la o locuinţă.

Mai este România atractivă pentru investitori?

Anumite măsuri luate de guvern parcă urmăresc să lipsească de puţina atractivitate pe care o mai avea ţara noastră faţă de investitorii străini. Inclusiv poziţia faţă de IMM-uri cu impozitul forfetar, modificările la codul fiscal de ultimă oră şi mai mult decât atât, faptul că nu a fost pus în aplicare nici planul de combatere a crizei elaborat de guvern, nici cel convenit cu patronatele şi sindicatele.

Şi noi suntem aşa la mila Domnului. Măsurile astea anti criză, vorbim despre ele de şase luni dar nu se văd, sunt ca şi o fata morgana.

Infrastrutura este un impediment în calea investitorilor?

Indiscutabil. Din câte văd şi ministru Berceanu se plânge că nu are investiţii în infrastructura transporturilor. De infrastructura şcolară nu mai putem vorbi în condiţiile în care la rectificarea bugetară s-au tăiat de la învăţământ peste 14.600 de miliarde de lei vechi.

Doar doamna Udrea poate beneficia, tânăra amazoană... dânsa a beneficiat din plin, poate să facă şi brand de ţară şi imn şi ce doreşte. Se joacă de-a resursele, sfidând pe toţi ceilalţi. Dar, aşa-i la noi, aşa au avut Elenele noastre un regim special.

Ce măsuri credeţi că ar trebui luate de autorităţi pentru a atrage investitori?

Principalul aspect este legat de reluarea creditării. Dacă oamenii obişnuiţi vor avea acces la o creditare în condiţii normale, se va relansa şi piaţa imobiliară. 

Investitorii au fost şi sunt sigur că vor mai fi. Dar important este ca ei să aibă şi cumpărători la nişte preţuri evident mai rezonabile, aşa cum vrând, nevrând, criza a mai determinat cât de cât să se revină la astfel de preţuri mai accesibile.

Dacă investitorii vor continua cu preţurile enorme de altă dată, sigur că va fi imposibil la nivelul actual de creditare.

Pe de altă parte, dacă ne referim la intreprinzătorii mici şi mijlocii din domeniul acesta imobiliar, atunci cel puţin pentru ei, ca şi pentru ceilalţi din alte sectoare, ar trebui să se respecte măcar unele din promisiunile şi din menţiunile din planul de luptă anti criză.

Altfel aceştia vor fi grav afectaţi sau foarte mulţi dintre ei vor ajunge în faliment.

21 July 2009