Viata de rege cu 388.651 de euro
Cotidianul - 18.09.2006
 

Piata imobiliara de lux, si in special cea a proprietatilor gen castele si foste locuinte nobiliare, este una extrem de piperata. Multe castele se transforma in hoteluri de cinci stele.

imobiliare de luxPretul platit pe o astfel de proprietate este unul mare in toata lumea. Astfel, nu oricine isi permite sa cumpere un castel sau o locuinta nobiliara. Pretul acestui tip de proprietate difera insa de la tara la tara, de vechimea castelului, de starea lui, de locatia lui, de facilitatile existente sau de destinatia ulterioara cumpararii, precum si de cea anterioara.

Achizitionarea unei astfel de proprietati se face in principal pentru doua motive: in scopul de a locui in acel castel sau in scopul de a-l transforma intr-o afacere. Daca in ceea ce priveste prima categorie doritorii sint considerati fanatici, in cazul celei de-a doua putem observa ca achizitionarea unui castel sau locuinte nobiliare poate deveni o afacere de succes. Pe pietele imobiliare mature, tranzactionarea acestor proprietati este un lucru normal, insa pe cele mai putin dezvoltate sau in curs de dezvoltare, cum este si cazul Romaniei, aceasta practica este mai putin intilnita, insa se preconizeaza o evolutie rapida a acestei piete. Singura restrictie care se inregistreaza la aceste proprietati este ca de obicei acestea sint patrimoniu national, iar renovarea sau modificarea lor se face in urma unei aprobari a Ministerului Culturii din tara din care face parte acea proprietate. Astfel, modificarea, renovarea sau modernizarea acestor proprietati se fac cu respectarea regulilor stabilite de fiecare tara in parte.

Piete si preturi Romania

Situatia acestor proprietati in Romania nu este inca definitivata din cauza retrocedarilor. Numarul proprietatilor scoase la vinzare este destul de mic, insa se preconizeaza ca acesta va creste intr-un ritm alert o data cu finalizarea proceselor de retrocedare. Astfel, dupa terminarea acestui proces se estimeaza ca vor fi scoase la vinzare aproximativ 20 de proprietati de tip castel. Cele mai cunoscute proprietati de acest gen sint considerate Palatul Bragadiru si Palatul Stirbei, ambele situate in Bucuresti. Palatul Bragadiru, constructie cu o arhitectura aparte, cu o suprafata locuibila de 7.100 mp si cu un teren aferent de 12.000 mp, poate fi cumparat la un pret de 26 de milioane de euro. Un alt gen de proprietate care poate fi considerat o afacere in Romania este cel de tip conac boieresc. Acestea se cauta in principal pentru transformarea lor in pensiuni agroturistice sau unitati de cazare si se gasesc in mai multe zone ale tarii.

Citeste articolul integral in Cotidianul

Sebastian Firtat
Cotidianul
 

18 septembrie 2006