Agricultura este unul dintre cele mai profitabile domenii, chiar şi în vremuri care nu sunt la fel de ofertante pentru restul pieţei imobiliare. Cu toate acestea, unii proprietari de terenuri agricole tind să îşi subestimeze cu mult câştigurile pe care le pot obţine din vânzarea terenurilor. Mai mult, ei tind să nici nu fie interesaţi de tacticile simple pe care le pot aplica pentru a-şi maximiza profitul. Aşa se face că, în loc să îşi vândă pământul de 7.000 de euro/hectar, îl vând cu doar 2.000-2.500 euro/hectar.

34022-zkgy.jpgTerenurile agricole româneşti sunt o adevărată mină de aur pentru cei interesaţi de domeniu, atât din ţară cât şi din străinătate. Proprietarii lor însă, de cele mai multe ori oameni simpli, nu îşi dau seama de valoarea pe care o deţin şi le scot la vânzare contra unor sume derizorii. Iar dacă un cunoscător al pieţei îi sfătuieşte cum să facă să câştige mai mult, este adesea ignorat.

„Tineri sau bătrâni, toţi proprietarii de terenuri agricole sunt limitaţi ca şi înţelegere a oportunităţii. Pentru ei, dacă vând cu 200 de euro mai mult decât vecinul, sunt extraordinar de mulţumiţi. Dar în realitate, ei ar putea să vândă cu uşurinţă la preţ dublu. Iar când cineva încearcă să le deschidă mintea, chiar dacă proprietarul pare convins pe moment, după ce se duce acasă şi discută cu familia, prietenii sau alţi neavizaţi, renunţă la idee, de teamă că cel care l-a sfătuit ar avea un interes abscons care i-ar dezavantaja”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Robert Dobrescu, manager Nobila Casa Europeană.

Pentru a putea vinde cu preţ dublu sau triplu, proprietarii trebuie să înveţe să comaseze

Pentru a putea vinde dublu sau chiar triplu, tot ce ar trebui să facă proprietarii de terenuri ar fi să înveţe să comaseze. Suprafeţele mari, omogene, sunt atât de rare în această perioadă încât marii investitori sunt dispuşi să plătească sume uriaşe pentru ele. Astfel, fiecare proprietar ar trebui să discute cu vecinii şi să decidă să facă parte comună în procesul de vânzare, astfel încât cu toţii să primească sume mult mai mari decât dacă ar vinde individual.

„Dacă s-ar strânge 20, 30, 50 de vecini proprietari de loturi mici de teren, ar putea obţine un preţ european, de 7.000 de euro/hectar. Dar cum nu reuşesc să facă acest lucru, acelaşi pământ fragmentat, să zicem 5.000 de metri sau două hectare se vând cu doar 2.000-2.500 de euro. Pentru bucăţile disparate nu se găsesc cumpărători care să plătească mult. Pierderea este enormă, iar situaţia este tristă. Îmi pare sincer rău că românii nu au învăţat încă să facă nişte paşi în faţa cererii”, continuă Dobrescu.

În paralel, marii investitori îşi pregătesc monopolul pentru a avea câştiguri pe termen lung

În lipsa acestui efort venit din partea proprietarilor de terenuri agricole, investitorii s-au văzut nevoiţi să găsească alte metode de a-şi construi afaceri eficiente. Pentru ei, în condiţiile date, este suficient să aibă parcele relativ aproape una de cealaltă, astfel încât să fie uşor de gestionat.

„În unele zone, comasarea a devenit chiar imposibilă. În Bărăgan, de exemplu, de doi-trei ani nu prea mai este nimic de vânzare în aşa fel încât să comasezi. Astfel, investitorii au început să cumpere tot ce este de cumpărat în aşa fel încât, cândva în viitor, atunci când vor rămâne doar cinci-şapte mari proprietari, să poată începe să facă schimburi între ei, până când se stabilizează un profil al tarlalei”, continuă oficialul Nobila Casă Răsăriteană.

Astfel, dacă în urmă cu câţiva ani se putea vorbi despre un grad de comasare care ajunge la 70%, acum este o performanţă dacă se atinge un grad de comasare de doar 30%.

CITEŞTE ŞI: Cele mai profitabile domenii în imobiliare: agricultura şi retailul


13 mai 2014