Apropierea de parc este un avantaj major, pentru cei mai mulți clienți de imobiliare. Locuințele situate în aceste zone sunt căutate pentru liniște, pentru priveliște sau pentru confortul familiilor cu copii. Cei care dețin astfel de proprietăți sunt perfect conștienți de acest lucru, iar prețul reflectă întotdeauna aceste avantaje. Parcul Herăstrău este o zonă aparte, pentru că, în plus, mai beneficiază și de poziționarea din inima Bucureștiului. Proprietățile de acolo sunt accesibile doar celor cu bugete medii și mari.

36648-priveliste.jpgLocuințele din zona Herăstrău se împart în două categorii: cele cu vedere la parc și cele din plan secund, fără priveliște către parc. Prețul locuințelor cu vedere spre parc poate crește cu până la 50% mai mult decât cel al apartamentelor din linia a doua, care nu se bucură de acest privilegiu.

De exemplu, pentru un apartament cu patru camere și suprafață generoasă, cu o suprafață cuprinsă între 170 și 200 mp utili, cu vedere la parc, un preț mediu ar fi de 500-600.000 euro. Dar avem și apartamente tot cu patru camere, tot de până la 200 mp utili, al căror preț ajunge 850.000 - 900.000 euro, în cel mai elegant imobil de pe Șoseaua Nordului. Vorbim despre apartamente de același tip, cu aceleași caracteristici, doar că unul dintre ele, cel mai scump, are vedere la parc. Finisajele reperezintă o foarte mică parte din preț, în această zonă, pentru că sunt toate de cea mai bună calitate”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Florin Poștoacă, director departament vânzări rezidențiale în cadrul Nordis Premium Properties.

Clienții care vor vedere spre parc sunt dispuși să plătească mai mult, pentru că înțeleg valoarea pe care o aduce poziționarea strategică

Clienții care sunt interesați să cumpere apartamente cu vedere la parc, știu și faptul că vor fi nevoiți să plătească mai mult, pentru acest lucru. Însă costul mai mare este perceput drept justificat, pentru o proprietate care își va păstra valoarea în timp.

Tentantă, pentru acest tip de clienți, este certitudinea că proprietatea cu vedere la parc va avea aceeași priveliște pentru totdeauna. Nu se va construi altceva acolo, este un lucru de care poți să fii sigur, ceea ce nu se aplică și în alte părți (dacă iei o locuință în interiorul Herăstrăului, cu vedere la un teren liber, atunci poți fii sigur că în următorii cinci-șapte se va construi ceva, iar priveliștea ta se va schimba. În Vest, priveliștea este pe primul loc, este cea mai importantă caracteristică. La noi însă, încă se pune accent mai mare pe spațiul interior, de exemplu, dar remarcăm o modernizare în mentalitate”, continuă oficialul Nordis.  

Clienții de lux au bugete mari, dar nu sunt nechibzuiți. Și ei caută cea mai bună ofertă

Clienții zonei sunt oameni cu o situația financiară bună sau foarte bună, în general antreprenori români sau străini care au mai multe locuințe și sunt interesați de achiziții în zonele de top ale Capitalei. Cei care cumpără în prima linie, cu vedere spre parc, se împart în mod egal între investitori și persoane interesate să își găsească o locuință. Acești clienți au fost activi chiar și în ultimii ani, când tranzacțiile au fost îngreunate în toată piața. Cu toate acestea, nu putem vorbi despre un comportament financiar nechibzuit al acestora. Și ei sunt atenți la preț.

Chiar acum ne ocupăm de tranzacționarea unui apartament de 600.000 euro – are 200 mp utili și un living imens, de 60 mp, cu vedere spre parc. Priveliștea este cea care l-a cucerit definitiv pe client. Anul trecut, am avut client un investitor care dorea să plaseze aproximativ trei milioane de euro în zonă, care a dorit în mod special toate apartamentele disponibile cu vedere spre parc, cu trei și patru camere. A cumpărat toate apartamentele de pe piață cu aceste caracteristici. Însă era atent la preț, negocia, iar între două apartamente similare, îl alegea pe cel mai ieftin – de exemplu, am găsit două proprietăți cu aceleași caracteristici, însă una avea prețul de 600.000 euro, iar cealaltă de 500.000 euro, iar investitorul nostru a ales-o pe cea din urmă”, continuă Florin Poștoacă.

În planul doi, avem oameni care nu au bugetul de primă linie, dar vor să locuiască în Herăstrău, să fie aproape de parc – vor un apartament într-un bloc bun, bine construit, vor finisaje bune. În general, au vârste cuprinse între 30 și 45 ani, încep o familie sau au deja copii mici și vor să ajungă în parc cu ușurință. Sunt oameni care au salarii peste medie. Chiar și chiriașii au același profil, dat fiind faptul că în zonă se solicită și chirii de 3.000 de euro, pentru apartamente și de 15.000 de euro/lună pentru o vilă.

„Proprietarii verifică atent chiriașii, înainte să colaboreze cu ei. Sunt interesați de seriozitatea lor, de contracte pe o perioadă cât mai lungă de timp. Agenții joacă un rol crucial în calificarea clienților, proprietarii se bazează pe noi, iar reprezentarea exclusivă este foarte importantă, în acest demers. Prin sistemul de reprezentare ai un buget de marketing care garantează siguranța de care au nevoie proprietarii unor astfel de proprietăți”, explică Vlad Gheorghiu, consilier imobiliar personal în cadrul RENET Real Estate Network.

O ultimă caracteristică importantă a acestor proprietăți este faptul că valoarea lor se păstrează stabilă în timp, indiferent de fluctuațiile economice. În timp ce prețurile apartamentelor din cartierele muncitorești s-au înjumătățit, în ultimii ani, prețurile proprietăților de lux au scăzut doar cu aproximativ 15%.

CITEȘTE ȘI:

23 martie 2015