Daca in episodul trecut al demersului nostru jurnalistic, te invatam cum sa alegi un apartament, in functie de pozitionarea acestuia si de anul de constructie a blocului, acum vom analiza importanta instalatiilor electrice si sanitare, a vecinilor cu care iti imparti peretii si a bancii catre care sa te intrepti pentru un credit.

17726-1303421080.jpgDe aceasta data, si-au pus expertiza in joc Ruxandra Cleciu - presedinte Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche - vice-presedinte Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) si Adrian Crivii - fondatorul si directorul general al companiei de evaluari Darian.

Instalatiile pot da mari batai de cap noilor proprietari de apartament.

"In general, sunt elemente cu o durata de viata de 15-20 de ani. Daca blocul este unul vechi, atunci trebuie aflat cand au fost facute ultimele revizii", spune Adrian Crivii.

Probleme cu instalatii pot aparea si in cazul apartamentelor noi, este de parere Liviu Ureche, care recomanda apelarea la un specialist pentru o minima verificare si, pe cat posibil, schimbarea lor.

Ureche insusi a procedat astfel, atunci cand si-a cumparat apartamentul de patru camere, aflat intr-un bloc construit in '83.

"Macar cele aflate la vedere trebuie inlocuite", spune si Ruxandra Cleciu, care imparte instalatiile in "ascunsa" si "la vedere".

Reprezentanta ARAI recomanda si o discutie cu administratorul blocului, care ar trebui sa stie problemele aparute de-a lungul timpului.

Nici vecinii nu trebuie ignorati, in aceasta "cercetare".

"Atunci cand te muti intr-un loc nou, este normal sa-ti cunosti vecinii", afirma Ureche.

Prima sursa de informare este traditionala lista de intretinere, afisata pe casa scarii.

"Daca sunt multi restantieri, fie sunt cheltuieli foarte mari, fie sunt oameni de o calitate mai slaba care nu au venituri", crede seful Darian.

Calitatea lor se reflecta si in felul in care arata fata blocului, curtea interioara sau in cat de curata este scara.

Vice-presedintele APAIR recomanda mai multe vizite, in diferite momente ale zilei. Un cartier aparent linistit pe timpul zilei poate lua forma unuia rau-famat, dupa apusul soarelui.

"Daca sunt doctori, muncitori, romani, tigani, unguri se poate intreba tot administratorul", pune punctul pe i Ruxandra Cleciu.

Si totusi, parca niciun criteriu nu este mai important decat cel al pretului de achizitie. Crivii situeaza preturile intre 1000 si 1400 euro pe metru patrat construit.

"Desigur, depinde de locatie, calitatea apartamentului si dimensiunea lui.

Citeste si Apartament la super-pret? Vezi cum sa te feresti de capcanele imobiliare

In orice caz, metrul patrat este mai ieftin la apartamentele cu dimensiuni mai mari", mai spune acesta.

Cleciu considera ca persoanele care au bugete intre 45 si 55 de mii de euro pot gasi apartamente de doua camere in majoritatea cartierelor bucurestene.

Cat despre cei care nu au acesti bani, se pot indrepta oricand catre varianta creditului.

In cazul apartamentelor noi, dezvoltatorul lucreaza deja cu o anumita banca.

Expertul APAIR recomanda apelarea la acea institutie, pentru cererea unui imprumut.

Sansele de acordare vor fi mai mari, deoarece banca are deja cunostinte despre dezvoltator si stadiul proiectului.

Opinia lui Crivii este ca, in ultimul timp, produsele bancare sunt destul de echilibrate.

Exista totusi niste banci cu o anumita specializare pe imobiliar si despre care s-au auzit scandaluri mai putine.

Printre ele, fondatorul Darian le enumera pe BRD, Unicredit sau Banca Transilvania.

Nici bancile mai mici nu trebuie neglijate, insa atentie sporita la contractul de credit.

"Bancile mici ofera asa-zise avantaje clientilor care nu se incadreaza la creditele acordate de institutiile mai mari, dar devin agresive pe parcurs", isi argumenteaza opinia Crivii.

Dar agresivitatea are si ea solutii, iar una dintre ele se numeste Ordonanta 50.


Sursa

22 April 2011