România îşi consolidează ieşirea din recesiune iar băncile lucrează la repornirea motorului creditării, au anunţat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR şi Radu Gheţea, preşedintele bancherilor. Creşterea economică, chiar dacă mică, este o realitate, iar creşterea lentă este o certitudine pentru cei doi oameni cheie ai sistemului bancar.

22716-test.jpgOrice s-ar întâmplapână la sfârşitul lui 2011, anul acesta se va încheia pe creştere economică. Iar acesta este începutul unei evoluţii pozitive, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

„Începem un nou ciclu economic de creştere lentă. În momentul de faţă, noi consolidăm ieşirea din recesiune. Noi nu avem nici un fel de prerogative pentru creşterea economică, dar este limpede că această creştere economică se consolidează", a precizat Vasilescu.

Creşterea economică, oricât de mică, este importantă pentru a stimula încrederea în piaţă

Creşterea economică anunţată în repetate rânduri de BNR are şi o componentă psihologică importantă. După cum au declarat şi reprezentanţii FMI, dar şi analiştii economici, orice procent de creştere este stimulativ pentru încredere. Dar pentru creştere economică sustenabilă, se mizează în linii mari, pe accelerarea absorbţiei fondurilor europene, dezvoltarea de proiecte mari în infrastructură, creşterea competitivităţii în anumite sectoare economice şi stimularea sănătoasă a consumului. Băncile joacă deci un rol cheie în ceea ce urmează, la fel cum au jucat şi în perioada de prăbuşire.

„În funcţie de impactul viitor şi durata crizei internaţionale, băncile îşi vor adapta strategia de dezvoltare pe piaţa locală. În scenariul persistenţei efectelor crizei, este posibil să asistăm în continuare la creşterea creditelor neperformante, iar băncile vor fi obligate să constituie noi provizioane, ceea ce va eroda profiturile instituţiilor de credit şi implicit aportul din impozitul pe venit la bugetul de stat. Probabil că în anumite situaţii se va pune problema întăririi bazei de capital, dar mă aştept să nu ridice probleme, în ciuda a ceea ce se întâmplă acum în plan internaţional", subliniază Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Segmentul imobiliar joacă un rol insignifiant în revenirea economică

Spre deosebire de anii de boom economic, segmentul imobiliarelor joacă un rol deloc important în această revenire. Agricultura a fost cea care a condus avansul economiei în trimestrul al treilea, dar principala contribuţie la revenirea economică din acest an au avut-o industria şi exporturile. În acest context, noile reguli BNR care îngreunează condiţiile de creditare, sunt absolut necesare pentru a evita derapaje economice.

„Unii au spus că aceste reguli au venit prea devreme, alţii că prea târziu. Dar se încheie un ciclu economic şi începe altul şi este bine să ai reguli încă de la început", a spus Vasilescu.

De altfel, nimeni nu se gândeşte acum la încurajarea consumului prin creditare. O asemenea mişcare ar însemna repetarea greşelilor care ne-au adus în situaţia de acum. De data aceasta, se vorbeşte despre o componentă neglijată anii trecuţi: economisirea.

„Consider că ar trebui încurajată economisirea pe termen lung pentru a asigura resurse pentru acordarea de finanţări pe termen lung, iar acest lucru s-ar putea realiza inclusiv prin stimulente de natură fiscală. Trebuie abordată tema economisirii interne, fără însă a afecta consumul, fiind necesare politici de echilibrare a acţiunilor de stimulare a economisirii şi creşterii consumului pe baze sănătoase", spune Gheţea.

Creditarea lejeră a populaţiei: o ipoteză mult prea îndepărtată pentru a ne gândi la ea acum

Momentul în care se va ajunge iar la creditare intensivă este greu de delimitat în timp, de pe acum. Momentan, priorităţile sunt construirea unei baze solide a economiei.

„Ceea ce ne interesează, în momentul de faţă, este ca banii pentru consum să ajungă la populaţie prin învăluire. Băncile să dea credite companiilor, acestea să facă locuri de muncă şi să dea salarii mai mari, şi astfel să ajungă bani din bănci la populaţie, via companii. Ceea ce îşi doreşte BNR în momentul de faţă este ca banii din bănci să ajungă la companii şi să sprijine producţia, iar numai producţia mai departe să sprijine consumul", a punctat Adrian Vasilescu.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat în noiembrie, după ultima misiune de evaluare, că se aşteaptă la un avans economic de circa 1,5% în acest an şi de 1,75-2,25% pentru anul următor.

CITEŞTE ŞI Piaţa îşi va reveni, în momentul în care băncile şi Guvernul vor începe să colaboreze cu investitorii


21 December 2011