Băncile din România au strâns bani mulţi în ultimii ani de criză şi îşi permit să reia creditarea "azi, peste un minut", dar nu au încredere, a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, în cadrul unei conferinţe despre „Cum va depăşi România criza economică?" organizată de cotidianul "România Liberă".

15342-adrian-vasilescu-dumnezeu-ne-poate-da-doua-mili.jpg„Creditare fără încredere nu va exista. În momentul de faţă, BNR a împins deliberat lichiditate în bănci şi toate băncile au bani. Toate băncile din România sunt în situaţia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseşte? Nu este ecranul acela mare, pe care să vadă încredere", a spus Adrian Vasilescu.

Şi tot el i-a atenţionat pe români să nu se aştepte în viitorul apropiat să mai vadă creditare ca în perioada 2004-2008. În această perioada au intrat valuri de valută, dar România nu a fost pregătită pentru a o valorifica.

"Mulţi oameni se întreabă când se va relansa creditarea. Relansarea creditării aşa cum ne-o închipuim noi, aşa cum ne-am învăţat să vedem în anii 2004-2008, nu se va mai întâmpla niciodată, cel puţin în viitorul previzibil", a mai declarat Vasilescu în cadrul evenimentului organizat de România Liberă.

Totodată Vasilescu a precizat că ţările mari care s-au confruntat cu probleme pe perioada crizei au fost nevoite să-şi salveze sistemul bancar şi asta pentru că o regulă simplă spune că atunci când băncile se confruntă cu dificultăţi, întreaga ţară va simţi.

„România nu este singura ţară din Uniunea Europeană în recesiune. Bulgaria, Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania se află într-o situaţie gravă. Toate aceste ţări au fost obligate să scoată bani din bugetul statului pentru a susţine băncile. Dacă băncile cad, cade toată ţara", a mai explicat consilierul guvernatorului BNR.


29 November 2010