Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la Realitatea TV că dacă băncile nu vor fi implicate în procesul de ieşire din recesiune, prin reluarea creditării, inclusiv prin acordarea de credite mici, va fi foarte greu să fie reluată creşterea economică sănătoasă.

15150-adrian-vasilescu.jpg"Un război între clienţi şi bănci nu poate duce la nimic bun în România, mai ales într-un moment în care pe noi ne arde ceva, şi anume cum ieşim din recesiune. Iar dacă băncile nu vor fi implicate în acest proces, va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să ieşim din recesiune. Ieşirea din recesiune se face pe două căi. Pe de o parte, avem nevoie de producţie, în sensul adevărat al cuvântului, producţie pentru export şi pentru piaţa internă, şi avem nevoie de bani la consumatori, de o mai mare putere de cumpărare a consumatorilor din România, iar această putere de cumpărare poate veni din două părţi. Este vorba despre o împărţire a poverii între veniturile curente şi cheltuielile curente în fiecare familie şi intervenţia băncii pentru a susţine cheltuielile de perspectivă, cheltuielile mai mari pentru bunurile de folosinţă îndelungată. Fără reluarea acestui proces va fi foarte greu să fie reluată creşterea economică sănătoasă", a precizat Adrian Vasilescu, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, doar încrederea ar putea scoate băncile din prudenţa de care dau dovadă în privinţa acordării creditelor.

"Până când băncile nu vor vedea că pornesc roţile economiei, că puterea de cumpărare a consumatorilor creşte, până atunci ele nu vor intra...Aici e proverbul vechi, banca îţi da umbrela cât e soare, şi până nu apare ceva soare pe uliţa noastră, băncile nu vor veni să deschidă umbrela. Eu nu cred că suntem foarte departe de acest moment, numai că avem foarte multe obstacole în faţă. 'Generalul Iarnă' e la cotitură şi s-ar putea să avem de-a face cu el în lunile care urmează", a mai spus Vasilescu.


18 November 2010