Din 2007, omul de afaceri Vasile Turcu tot vrea să contruiască locuinţe pentru „oamenii de rând"pe terenul de şase hectare pe care îl deţine în zona Republica. După trei ani, proiectul de locuinţe se află tot în sertarul patronului, care se plânge că nu poate realiza un parteneriat public-privat pentru locuinţe sociale.

Dacă acum trei ani ar fi vrut să vândă locuinţele cu 800-900 de euro pe mp, acum Turcu, patron al firmei de construcţii Romconstruct, le-ar vinde la un preţ mediu de 500 de euro pe mp, însă autorităţile nu sunt interesate în parteneriate de tip public-privat.

„Am discutat cu Primăria Capitalei, cu primaria sectorului 3, cu Fondul Naţional de Garantare şi toţi dau din umeri. Parteneriatul era ca eu să vin cu terenul, iar primăria venea cu o cotă parte din teren, rezultaltă după efectuarea unui raport de evaluare, să zicem 10 milioane de euro pentru cele şase hectare. Mai puneam şi eu 7 - 10 milioane de euro, iar diferenţa ar fi fost obţinută din credite ipotecare luate de beneficiari de la bănci, dar garantate de către Fond. Am stat şi am calculat cu Fondul că salariaţii cu 700-800 de lei pe lună ar fi putut să cumpere o garsonieră cu 10.000 de euro, la o rată de 250 de lei pe lună", a declarat pentru Money.ro, Vasile Turcu, proprietarul grupului Romconstruct şi acţionar al clubului de fotbal Dinamo.

Proiectul estimat la 60 de milioane de euro prevede construcţia a 3.200 de locuinţe cu garsoniere de 25 mp la 12.000 de euro, apartamente de 50 mp cu 20.000 - 25.000 de euro şi cu trei camere de 70 mp la un preţ de cel mult 40.000 de euro

Deşi mai deţine şi alte terenuri în Capitală, printre care unul de 16.000 mp în apropiere de Casa Radio, pretabil pentru construcţia a 1.200 de locuinţe de clasă medie, Turcu spune nu a primit nici o ofertă pentru ele. „Cine să ne mai sune? Avem prin tot oraşul bannere pentru închirerea de spaţii comerciale, dar nu se sună nimeni să ne întrebe cât e ceasul", a mai declarat omul de afaceri pentru Money.ro.

 



Sursa

13 September 2010