Varşovia este într-o continuă evoluţie. Deşi oraşul a fost devastat în anii '40, nu după mult timp a fost ridicat din nou, iar autorităţile au avut grijă să restaureze cele mai importante castele şi palate. Zona metropolitană găzduieşte astăzi în jur de 2,3 milioane locuitori, astfel că oraşul a cunoscut o dezvoltare deosebită după era comunistă, dar mai ales în ultimii zece ani.

22885-panorama_varsovia.jpgVarşovia, cu numele oficial de Miasto Stołeczne Warszawa - Oraşul Capitală Varşovia, este amplasată pe ambele maluri ale râului Vistula şi este capitala Poloniei din 1596, din hotărârea Regelui Sigismund al III-lea. Oraşul deţine un număr impresionant de palate poloneze, astfel că centrul vechi istoric face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1980.

Varşovia este unică printre capitalele europene nu numai pentru frumuseţea sau vârsta sa, ci mai ales pentru indestructibilitatea de care a dat dovadă de-a lungul secolelor. A fost refăcută după daunele suferite în timpul ocupărilor suedeză şi prusacă din 1655-1656, a fost din nou asaltată de armata rusă în 1794, au existat proteste împotriva ocupaţiei ruse în 1861 şi a fost distrusă în 1944, din ordinul lui Hitler. Clădirile din suburbiile de pe malul stâng au fost atunci dărâmate, dar varşovienii au revenit după război, iar oraşul a redevenit centrul economic, politic, social şi cultural al ţării.

Investitorii internaţionali au devenit interesaţi de capitala poloneză, astfel că s-au ridicat nenumărate proiecte rezidenţiale. Ţinând cont de faptul că Varşovia capătă din ce în ce mai multă importanţă la nivel european, numărul turiştilor creşte, astfel că oamenii de afaceri europeni privesc cu alţi ochi investiţiile aici. Râul Vistula traversează centrul oraşului, iar cele mai multe obiective turistice şi majoritatea proprietăţilor istorice de vânzare se află în această zonă. Cu toate acestea, există multe opţiuni avantajoase şi pe malul celălalt al râului.

Cele mai interesante apartamente de închiriat sunt amplasate lângă Centrul Vechi

22884-centrul_vechi_al_varsoviei.jpgExistă numeroase proiecte rezidenţiale finisate sau aflate în curs de desfăşurare, așa că sunt disponibile nenumărate apartamente de închiriat în regim hotelier. Turiştii veniţi în oraş cu afaceri sunt principalii clienţi pentru astfel de locuinţe, dar şi vizitatorii străini. Polonezii sau expaţii preferă locuinţele fără servicii deosebite, deoarece chiria este mai mică, în special dacă apartamentul este închiriat pe termen lung.

Chiria medie, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu o cameră - central: 420 euro/lună; semicentral: 300 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - central: 800 euro/lună; semicentral: 600 euro/lună

Cele mai deosebite apartamente cu servicii incluse sunt amplasate chiar lângă centrul istoric, astfel că preţul cerut de proprietari pentru închiriere este destul de piperat. În general, perioada minimă de închiriere este de o săptămână, în unele cazuri de o lună sau mai mult. Contractarea unei astfel de locuinţe economiseşte între 20% şi 30% din bugetul unui turist, comparativ cu o cameră de hotel de dimensiuni similare.

O fostă zonă industrială de la marginea oraşului este ţinta celor mai noi proiecte imobiliare

22883-varsovia.jpgCentrul istoric oferă relativ puţine apartamente la un preţ accesibil şi multe case extrem de interesante pentru clienţii înstăriţi. Cele mai noi proiecte imobiliare se regăsesc în cartierul Wola, fostă zonă industrială care s-a tranformat în cartier rezidenţial şi de birouri, dar şi în alte cartiere amplasate pe malul estic al râului. Praga este un alt cartier ce a devenit interesant în ultimii ani, deoarece a înflorit odată cu încheierea comunismului, devenind o zonă boemă, cu un aer aparte, populară printre artişi, muzicieni şi studenţi.  

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central - 2.550 euro/mp
  • Apartament semicentral - 1.700 euro/mp

Cetăţenii europeni nu vor întâmpina dificultăţi în cumpărarea unei proprietăţi în Varşovia, dar locuitorii altor state vor trebui să obţină o aprobare de achiziţie de la Ministerul Afacerilor Interne. Autorităţile au încercat să încurajeze potenţialii clienţi ai caselor unifamiliale, astfel că există o anumită relaxare legislativă pentru aceste situaţii, motiv pentru care potenţialii cumpărători sunt sfătuiţi să apeleze la serviciile unui expert local.

CITEŞTE ŞI: Berna, în topul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii, ceea ce se reflectă şi în preţurile imobiliare


7 January 2012