Varianta „mesterul“ vs „casa de firma“


Cotidianul - 05.06.2006
 

Construirea unei case in regie proprie poate fi mai scumpa decit prin angajarea unei firme. Totul tine de norocul pe care il are cel care angajeaza mesterii.

Dorinta de a fi proprietar al locuintei este o caracteristica a romanilor. Astfel, conform unui studiu despre conditiile de viata in Romania, realizat de Institutul National de Statistica, 95,8% dintre locuintele din Romania sint proprietate personala, in vreme ce 1,6% sint locuinte inchiriate de la particulari, iar 1% inchiriate de la stat. Doar 0,2% dintre cei intervievati stau in imobile inchiriate de la societati comerciale, iar 1,4% stau in locuinte cu titlu gratuit. In aceste conditii, este clar ca cererea din partea cumparatorilor depaseste clar oferta, lucru care se reflecta in preturile de pe piata imobiliara. Scumpirea apartamentelor de bloc a generat o crestere a interesului pentru construirea de case.

Trei variante

Cei care vor sa aiba o casa au mai multe variante. Prima, si cea mai comoda, o reprezinta achizitionarea unui imobil „la cheie“ de la un dezvoltator de proiecte imobiliare. Cu aproximativ 100.000 de euro se poate achizitiona o casa cu o suprafata de pina la 140 de metri patrati si cu o curte. Este drept, proaspatul proprietar nu are nici un control asupra design-ului exterior si nici asupra materialelor utilizate. Scapa insa de cautarea meseriasilor si a finisajelor, precum si de dificilul proces de autorizare pentru construire. Cei care vor ca imobilul in care vor locui sa fie exact asa cum au visat pot fie sa-l realizeze in regie proprie, prin angajarea unei echipe de constructori care lucreaza pe cont propriu, fie sa incheie un contract cu o firma de constructii.

Operatiunea „mesterul“

Alegerea construirii unui imobil in regie proprie, prin angajarea unei echipe de mesteri, este considerata cea mai rentabila varianta de catre cei care isi ridica o locuinta. Manopera il va costa pe proprietar, in cazul in care apeleaza la un „meserias“, in jur de 51 de euro metrul patrat construit, la rosu. „O constructie de 200 de metri patrati costa 360 de milioane de lei“, ne-a spus un constructor fara firma. Pentru acesti bani, beneficiarul nu va primi nici un act, nici o garantie, nici o factura. Singura solutie pentru el este sa stea la locul constructiei si sa urmareasca daca planul casei este respectat prin folosirea materialelor prevazute de arhitect. „Stati linga noi. Daca scrie in plan ca se foloseste beton 300, din ala folosim, daca scrie ca fierul trebuie sa fie de 14, din acela punem“, a mai spus zidarul-sef, adaugind ca poate construi, „la rosu“, 200 de metri patrati in 45 de zile.

Citeste articolul integral in Cotidianul



Nicu Stan, Valentin Baesu
Cotidianul
 

5 June 2006