În ciuda scăderilor în ultimii doi ani, imobiliarii aşteaptă o ipotetică avalanşă de investiţii din Europa să ajungă şi în România. Anul 2011 va fi unul de stagnare din punct de vedere investiţional, pentru că toată lumea aşteaptă să vadă ce se întâmplă.

16547-134018maxim.jpgÎn ultimul timp în Europa se simt mişcări la nivel investiţional, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că în perioada următoare România ar putea fi luată cu asalt de investitori. În ţara noastră investiţiile înregistrate au fost destul de scăzute în ultimii doi ani şi nu ne putem aştepta ca mâine să dea buzna investitorii în condiţiile în care climatul economic nu este tocmai unul favorabil în România. Cele mai recente studii realizate de companiile de consultanţă imobiliară afirmă că investitorii sunt precauţi şi că vor intra pe piaţa imobiliară autohtonă atunci când condiţiile economice se vor îmbunătăţi. Iar domeniile care vor fi privilegiate vor fi retailul, industrialul şi office (în aceste sectoare au avut loc puţinele investiţii din România). În ceea ce priveşte sectorul rezidenţial, acesta pare a fi ultimul care îşi va reveni. În timp ce vânzătorii de case văd un viitor prea roz şi estimează o creştere a volumului investiţional de 20-25%, analiştii financiari văd realitatea din piaţă şi subliniază o stagnare şi o stare de expectativă din partea tuturor.

Nu spune hop, până nu ai trecut de recesiune

După câţiva ani de stat în expectativă, investitorii imobiliari din Europa au început să se dezmorţească. În ultimele şase luni, nivelul investiţiilor pe Bătrânul continent a crescut în medie cu 40%. Pentru jucătorii din piaţa locală de real estate, acest lucru înseamnă promisiunea revigorării sau poate nu. Dacă lucrurile vor merge pe un făgaş normal, iar nicio altă măsură anticriză care să afecteze populaţia, precum cele din 2010, nu va mai fi adoptată de Guvern, atunci poate activitatea economică va înregistra valori pozitive. Din momentul în care economia românească îşi va reveni de-abia după un interval de 6 luni se poate lua în calcul o revenire a pieţei imobiliare.

Dacă în Europa lucrurile merg bine, nu neapărat am putea avea aceeaşi soartă

Primele semne de revigorare europeană s-au simţit în T4 al 2010. În România investitorii sunt încă precauţi. Ei au ales să îşi plaseze banii în segmentul comercial - birouri, mall-uri şi spaţii industriale. În 2010, pe aceste segmente s-a resimţit o creştere de peste 50% faţă de valoarea atinsă în anul 2009, adică 95 mld. euro potrivit cifrelor provenite de la compania Be Igloo. Compania estimează că acest ritm de creştere se va păstra şi în 2011, când volumul investiţiilor se va majora cu 20-25%, până la 120 mld. euro. Această cifră e similară cu media europeană a ultimilor 10 ani, de 125 mld euro.

"Anul 2011 va fi unul de stagnare din punct de vedere investiţional, pentru că toată lumea aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Se aşteaptă să se ia alte măsuri decât cele adoptate în 2008, 2009 şi 2010. Investitorii nu vor veni dacă în România nu există o poveste de creştere. Banii se duc acolo unde se creşte, nu merg în zone care se află pe zero", a declarat pentru Curierul Naţional Lucian Isar, analist financiar. Pe baza optimismului nemăsurat de care au dat dovadă în trecut imobiliarii şi a contextului european favorabil, vânzătorii de case afirmă că finalul problemelor lor ar putea ajunge la deznodământul mult aşteptat de ei. "Contextul european favorabil cumulat cu semnalele pozitive din România ar trebui să însemne rezolvarea problemelor pe care le avem acum. Desigur, acest lucru nu o să se întâmple peste noapte şi este nevoie de rigurozitate din partea statului român. Dar dacă pe lângă elanul investiţional internaţional, anul acesta o să fie într-adevăr o evoluţie a PIB de până la 1,5%, iar în următorii doi ani vom avea o creştere economică până la nivelul din 2008, cum a prognozat FMI, atunci suntem pe calea cea bună. Nu putem da greş decât dacă ne punem piedică singuri. Altfel, privind ansamblul internaţional, nu văd nicio ameninţare care să ne poată afecta în vreun fel economia şi pe care politicienii să poată da vina", mai susţine cu tărie Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo. Dar ar trebui luat în calcul ceva: dacă vecinilor noştri le merge bine nu înseamnă neapărat că am avea şi noi aceeaşi soartă, nu degeaba sunt precauţi investitorii. "Vânzătorii de case spun că în acest an se va investi în rezidenţial pentru că încearcă ca fiecare să sugereze acest lucru pentru a determina oamenii să cumpere. Este o strategie de marketing care se practică în orice piaţă" , a mai spus Lucian Isar.

România - atractivă din aceleaşi considerente ca în 2008

În ultimii doi ani nivelul investiţiilor a fost scăzut, iar anul acesta vânzătorii de case speră ca investitorii să dea buzna să cumpere numeroase locuinţe, dacă se poate chiar ca în 2008, doar România este o ţară atractivă şi cunoscută "una dintre cele mai râvnite locaţii pentru plasat bani pe care o avea în 2008".

"România este deja un teren cunoscut pentru investitorii internaţionali, datorită reputaţiei de una dintre cele mai râvnite locaţii pentru plasat bani pe care o avea în 2008. În momentul în care oamenii de afaceri străini decid că e momentul oportun pentru investiţii, atunci România va intra pe lista lor scurtă. Unii vor renunţa, speriaţi de instabilitatea economică locală, dar alţii vor miza pe redresarea realităţii economice şi vor veni aici. Tocmai de aceea, estimez că volumul investiţional va avea o creştere de cel puţin 30%, ajungând deci la cam 400 milioane euro", susţine Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.


Sursa

22 February 2011