C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Vanzarea spatiilor comerciale din Bucuresti a intrat in linie dreapta
CURIERUL NATIONAL - 06 08 2003

Investitiile facute fara autorizatie si chiria neplatita anuleaza dreptul de a negocia cumpararea spatiului
Numarul cererilor e de doua ori mai mare decat numarul spatiilor


Vanzarea spatiilor cu alta destinatie din Capitala a intrat in aceste zile in linie dreapta, dupa cum afirma responsabilii in domeniu din cele sase sectoare.
Lista cu cele 3.100 de spatii, votata de consiliul general, a fost impartita pe sectoare, fiecare primarie organizandu-se astfel incat anul acesta sa reuseasca ultima mare privatizare a ceea ce a mai ramas din patrimoniul municipalitatii.
Conform Legii 550/2002, spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta, construite din fondul de stat, vor fi vandute, prin negociere directa, chiriasilor care dovedesc ca sunt cu plata la zi a chiriilor si cu darile catre stat.
Ceilalti, care nu sunt in regula sub aceste aspecte, pot licita spatiile ramase.

Deoarece vanzarea spatiilor comerciale nu s-a dorit a fi pusa in practica de Primaria Capitalei (din motive deja cunoscute), in prezent, la peste sapte luni de la demararea procesului, stadiul acestei privatizari este inegal pe cuprinsul Capitalei, in functie de dorinta si putinta primariilor de sector.

Chiriasii nemultumiti ameninta cu para la primul ministru
Vanzarea spatiilor comerciale a fost promisa si de regimul trecut, insa legea promulgata in acest sens (Legea 505/1997) a fost blocata multa vreme pe motiv ca nu se decidea nimeni care va fi autoritatea ce va vinde efectiv spatiile. Decizia transanta a fost luata de actuala putere care, cel putin in Bucuresti, a ales foarte usor intre primariile de sector si primaria generala. In plus, 2003 este un an preelectoral, tocmai bun pentru privatizari de masa...
Primariile sectoarelor au preluat deja toate cererile depuse pentru cumpararea spatiilor, pe Legea 505/1997 (care au fost centralizate la vremea respectiva de Directia de Administrare a Fondului Imobiliar DAFI), cat si pe cele conform Legii 550/2002. In urma numaratorii au iesit mai multe cereri decat spatii. Mai mult, la adunare au iesit chiar mai multe spatii decat cele votate de consiliu. Astfel: sectorul 1 are 1.190 de spatii si cu 100 mai multe cereri, sectorul 2 are 696 spatii si 848 de cereri, sectorul 3 - aproximativ 500 de spatii si 900 de cereri, sectorul 4 are 674 spatii si, deocamdata, tot atatea cereri, insa mai asteapta pentru licitatie, sectorul 5 are 413 spatii si 842 de cereri, iar sectorul 6 - 234 spatii si peste 500 de cereri.
Procedura prevazuta de Legea 550/2002 a fost relativ simpla: chiriasii si doritorii de spatii comerciale au fost invitati sa depuna cereri de cumparare pana la 5 decembrie 2002.

6 August 2003